Ads Top

Schone stroomvoorziening voor schepen in Scheveningen

Bij de Eerste Haven van Scheveningen is een installatie voor walstroom aangelegd. Walstroom is een stroomvoorziening op de kade (wal). Grote schepen kunnen hierop worden aangesloten en zo worden voorzien van elektriciteit.

Dankzij de walstroom hoeven de schepen hun dieselaggregaat minder te gebruiken. Hierdoor wordt de lucht schoner en neemt overlast van trillingen en geluid af. Om de schepen aan te kunnen sluiten op walstroom moeten er wel aanpassingen gedaan worden aan het schip. Een aantal schepen is al geschikt gemaakt hiervoor. Walstroom is niet helemaal nieuw in Scheveningen Haven. Voor kotters, kleine vissersschepen en plezierschepen bestaat het al langer.

In de Eerste Haven zijn 6 aansluitpunten voor walstroom aangelegd. 1 aan de korte kant van de haven en 5 aan de lange zijde van de haven voor grote visserschepen, ook wel diepvriestrawlers genoemd. De Derde Haven heeft 1 aansluitpunt.

De Rijksrederij van Rijkswaterstaat, rederij Vrolijk/Jaczon en rederij Van der Zwan zijn betrokken geweest bij de voorbereidingen van walstroom. Het is voor het eerst in Nederland dat walstroom in deze vorm en omvang mogelijk is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.