Ads Top

Energieleverancier Vandebron doet bod op kolencentrale Nuon

Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming.

De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de vijf actieve centrales, de oudste en meest vervuilende van Nederland. Jaarlijks stoot de centrale 4,5 megaton aan CO2 uit1, wat gelijk staat aan de uitstoot van 1.3 miljoen auto's. Hiermee zorgt de centrale voor een verslechtering van de Amsterdamse luchtkwaliteit, welke regelmatig beneden de Europese norm valt2.

Nuon maakte in december 2016 bekend de centrale alleen te willen sluiten op kosten van de overheid. Mocht de overheid niet meebetalen, dan is de kans groot dat de kolencentrale wordt verkocht aan een partij die door kan blijven stoken tot 2034. Maar op dit moment gebeurt er nog helemaal niets. 'De kolencentrale zorgt voor sterke vervuiling van de stad, de lucht en de natuur. Bovendien is zo'n rokende pijp geen gezicht. Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten', verklaart Aart van Veller, mede-oprichter van Vandebron.

Om die reden biedt Vandebron 1 miljoen euro op de kolencentrale. Met dit bedrag kan eigenaar Nuon een goede regeling bieden aan de 200 medewerkers van de kolencentrale. Als Nuon op dit bod ingaat, wil Vandebron de kolencentrale teruggeven aan de stad Amsterdam. Het doel is om van iets dat vervuilend is, iets te maken waar iedereen wel iets aan heeft. Plannen hiervoor worden binnenkort bekendgemaakt.

Het is voor Vandebron vanzelfsprekend dat de Gemeente Amsterdam betrokken wordt bij het proces. 'We kunnen niet van de gemeente verwachten dat zij nu al een positie innemen. Zodra de koop rond is, gaan we natuurlijk wel gelijk met de gemeente om de tafel. Wij vinden het belangrijk dat zij volledig aan boord is met de plannen die wij voor ogen hebben', zegt Remco Wilcke, mede-oprichter van Vandebron.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.