Ads Top

Schaapskudde Rozephoeve zorgt voor veilige strook onder hoogspanningsverbinding

Het voormalige militaire terrein midden in landgoed Rozephoeve, in de gemeenten Oisterwijk en Oirschot, is teruggebracht in oude vorm. Rentmeester Arend Dijkstra zorgde met behulp van subsidies en een bijdrage van TenneT voor het herstel van het terrein en de terugkeer van een schaapskudde in het gebied.

Door het gebied loopt een hoogspanningsverbinding van TenneT. De bomen en struiken onder de hoogspanningsverbinding moeten jaarlijks gesnoeid worden om onveilige situaties te voorkomen. Door het inzetten van schapen kun je het gebied op een natuurlijke manier vrij van begroeiing houden. Dit bevordert de biodiversiteit, maakt masten beter en veiliger bereikbaar en zorgt daarnaast ook voor een verlaging van de maatschappelijke kosten.

Arend Dijkstra (rentmeester): "De provincie Noord-Brabant wil graag schaapskuddes terug in het landschap. Aangezien schapen zorgen voor natuurlijke begrazing, sla je hiermee twee vliegen in een klap."  Met subsidies en een financiële bijdrage van TenneT kon het gebied worden teruggebracht in oude staat. Dit betekende dat het bos omgevormd moest worden naar natte heide. Eén voormalige militair gebouw dat is blijven staan werd verbouwd tot schaapskooi, compleet met voederhekken. Onlangs nam schappskudde Liempde van herder Maarten Pijnenburg zijn intrek in het gebied. Vanaf woensdag 15 maart is het terrein officieel geopend.

TenneT ondertekende vorig jaar samen met andere infrastructurele partijen in Nederland de Green Deal infranatuur. Het doel van deze Green Deal is het bevorderen van biodiversiteit door het combineren van natuur en infrastructuur. De hoogspanningsverbindingen van TenneT bieden een unieke kans om een positieve bijdrage te leveren aan de natuur. TenneT zoekt daarom samen met andere partijen continue naar mogelijkheden om natuur en biodiversiteit te bevorderen. Naast de ontwikkeling van landgoed Rozephoeve lopen er vanuit TenneT gelijksoortige projecten bij Boxmeer (Overloonse Duinen) , Maasgouw (Beegderheide), Gorechtpark (Hoogezand) en Soestduinen (Lizardlane) Daarnaast zijn er diverse initiatieven met terrein beherende organisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.