Ads Top

Aantal koperdiefstallen bij TenneT meer dan gehalveerd

De maatregelen die TenneT de afgelopen jaren heeft genomen om het aantal gevallen van koperdiefstal terug te dringen, hebben resultaat. In 2016 telde TenneT totaal 33 gevallen van koperdiefstal. Dat is minder dan de helft dan in 2015 waarin TenneT totaal 71 gevallen van koperdiefstal noteerde. Toch blijft het nodig op te treden tegen deze levensgevaarlijke vorm van criminaliteit. Ondanks een dalend aantal diefstallen in 2016 staat de teller in 2017 alweer op 6.

Het grote aantal koperdiefstallen en daarmee het risico op uitval van de stroomvoorziening en de veiligheid voor de omgeving was voor TenneT een aantal jaren geleden reden om een pakket aan  maatregelen in te zetten om deze diefstal tegen te gaan. Inmiddels maakt TenneT gebruik van cameratoezicht om koperdieven te detecteren op hoogspanningsstations en in hoogspanningsmasten. Hierbij wordt live beeld naar het security center van TenneT verstuurd. Het security center wordt 24/7 bemand en staat in verbinding met de landelijke politie. Vanwege afspraken met de landelijke politie onder het convenant 'koperslag' is de politie in het geval van criminele activiteit snel ter plaatse. Daarbij behoort ook de  inzet van een politiehelikopter met warmtecamera's tot de mogelijkheden.

De maatregelen leken in 2016 hun vruchten af te werpen gezien de teruglopende cijfers in vergelijking met voorgaande jaren. Waarschijnlijk had dit te maken met de arrestatie van twee verdachten van koperdiefstal in augustus van 2016.  Daarnaast draagt de inzet van BouWatch camera's en de goede samenwerking met de politie bij aan het terugbrengen van deze cijfers. Toch neemt in de eerste maanden van dit jaar het aantal koperdiefstallen weer toe. In januari 2017 waren er 3 gevallen van koperdiefstal en in februari noteerde TenneT ook alweer 3 diefstallen.

Koperdiefstal kan gevolgen hebben voor de stroomvoorziening in een gebied, met alle ongemakken en economische schade van dien. Daarnaast is inbraak in hoogspanningsstations, klimmen in hoogspanningslijnen, het wegknippen van koper- of aluminium kabels en lijnen levensgevaarlijk. Een klein foutje kan fataal zijn of op zijn minst leiden tot ernstige verwondingen. Niet alleen de dief loopt enorme risico's, maar hij brengt ook omwonenden (wandelaars, spelende kinderen) én medewerkers van TenneT in gevaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.