Ads Top

Grote zonnepanelenorder voor Nederlandse machinebouwer Tempress

Tempress Systems heeft een miljoenenorder in de wacht gesleept bij een Chinese zonnepanelenfabrikant, waarvan de naam niet bekend is gemaakt. De komende maanden verscheept de machinebouwer uit Vaassen de zonnecelproductiemachines naar China.

Met de apparatuur worden zeer efficiënte kristellijn silicium n-type zonnecellen gefabriceerd. Het eindproduct is een dubbelzijdig zonnepaneel, dat aan beide zijden zonnestroom opwekt. “Dit is het resultaat van een jarenlange, vruchtbare samenwerking tussen ECN en Tempress”, zegt Paul Wyers, directeur zonne-energie bij ECN. “De capaciteit van de productielijn zal in de eerste fase ruim tweehonderd megawattpiek zijn. Plan is om de productiecapaciteit later uit te breiden tot één gigawattpiek”.  Ter indicatie: in Nederland zou een geïnstalleerd vermogen aan zonne-energiesystemen van één gigawattpiek ongeveer 250.000 Nederlandse huishoudens van groene stroom kunnen voorzien.

Wat zijn de voordelen van de dubbelzijdige zonnepanelen? Wyers legt uit: “Dit type paneel heeft aan de achterkant geen witte of zwarte folie, maar een glasplaat of een transparante folie. Diffuus en weerkaatst licht wordt bijna net zo efficiënt omgezet in zonnestroom als aan de voorkant. De meeropbrengst kan – afhankelijk van de locatie en de ondergrond - oplopen tot wel dertig procent ten opzichte van een ‘gewoon’ zonnepaneel”. 

Voor de Nederlandse zonnepanelenindustrie is het positief dat een grote Chinese producent grootschalig wil investeren in deze innovatie. Wyers: “Tempress en ECN lossen hiermee een belangrijke doelstelling van het  Energieakkoord in: namelijk de export van Nederlandse kennis en technologie naar het buitenland. De focus van de markt lag voorheen meer op het nominaal vermogen van een paneel.  Nu is er meer oog voor de energieopbrengst per wattpiek en échte innovatie. Door verdere optimalisatie blijft deze dubbelzijdige zonneceltechniek interessant voor een wereldwijde markt. ECN en Tempress willen daar een bepalende rol in blijven spelen.” 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.