Ads Top

Bijna 10.000 m2 aan zonnepanelen op metrostations

Er wordt dit jaar op minstens 16 bovengrondse metrostations bijna 10.000 m2 aan zonnepanelen gelegd. Dat is een oppervlak zo groot als twee voetbalvelden. Naast de metrodaken legt de gemeente dit jaar nog eens ruim 2.000 m2 aan zonnepanelen op ander gemeentelijk vastgoed.

Op de metrostations wordt straks genoeg elektriciteit opgewerkt om 400 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor onder andere de roltrappen en verlichting op de stations. Dit leidt tot een afname van de CO2-uitstoot met ruim 700 ton per jaar. De plaatsing van de zonnepanelen is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de Vervoerregio Amsterdam.

De komende twee jaar hoeven geen leges te worden betaald voor vergunningen voor zonnepanelen op monumenten, in beschermd stadsgezicht en voor zonneweides. Amsterdammers die zelf een zoncoöperatie willen oprichten kunnen hiervoor financiële ondersteuning van de gemeente krijgen. Zo kunt u, ook als u geen geschikt eigen dak hebt, toch zonnepanelen nemen.

Daarnaast ondersteunt de gemeente de Amsterdamse Zoncoalitie, een open samenwerkingsverband van zoncoöperaties, leveranciers, energiebedrijven en installateurs. De Zoncoalitie timmert flink aan de weg, met als ultiem doel 1 miljoen zonnepanelen in Amsterdam. Dit jaar verwacht de Zoncoalitie 50.000 zonnepanelen te kunnen laten leggen.

Met al deze maatregelen draagt de gemeente flink bij aan haar klimaatdoelstelling van 45% procent minder CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 2012.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.