Ads Top

Vernieuwd TU/e hoofdgebouw Atlas wint hoogste duurzaamheids-prijs

Atlas, het nieuwe hoofdgebouw van de TU/e, heeft in Londen de BREEAM-award voor meest duurzame onderwijsgebouw in de wacht gesleept. De BREEAM-awards, die ook wel de Oscars van duurzame gebouwen worden genoemd, staan wereldwijd hoog aangeschreven. Directeur Veronique Marks van de Dienst Huisvesting nam in Engeland de prijs namens de universiteit in ontvangst

BREEAM (Building Research Establishement Environmental Assessment Method) is de internationale standaard om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te meten. De methode is wereldwijd al toegepast op ruim 500.000 gebouwen in 78 verschillende landen. Het ontwerp voor de renovatie van Atlas scoorde september 2016 de wereldwijd hoogste BREEAM-score ooit (93,86 punten, “Outstanding”) in de categorie onderwijsgebouw. Het gebouw kwam daarmee ook in de top-3 van alle duurzaamste gebouwen in Nederland. 

Een deskundige jury beoordeelde alle inzendingen aan de hand van casestudies. Daarbij werd gelet op de BREEAM score, de toegepaste innovaties en de mogelijkheden voor opschaling. Bij de awards-uitreiking in Londen kwam Atlas als winnaar uit de bus.

De BREEAM-methode toetst de aanbesteding, het ontwerp, de bouw en de exploitatie aan de hand van benchmarks. Onafhankelijke gelicenseerde beoordelaars voeren de assessments uit. Gebouwen worden daarna gescoord in de categorieën ‘Pass, Good, Very Good, Excellent en Outstanding’.

Naast de BREEAM-awards is er ook een publieksprijs. Het publiek kan stemmen op de categorie Your BREEAM 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.