Ads Top

Alliander heropent circulair en energiezuinig hoofdkantoor Bellevue

Op 9 maart opende Alliander het geheel gerenoveerde hoofdkantoor ‘Bellevue’ in Arnhem. Bijna de hele renovatie was circulair: 95 procent van de materialen die uit het bestaande gebouw zijn gehaald, zijn opnieuw gebruikt. Het resultaat is indrukwekkend.

Veel van de hergebruikte materialen zijn in het vernieuwde pand zelf gebruikt, maar soms ook elders. De renovatie van Bellevue was voor Alliander tevens een heel geschikt en ‘natuurlijk’ moment om opnieuw te bekijken hoe je gebruik wilt maken van energie.

Het vernieuwde hoofdkantoor heeft geen aansluiting meer op het aardgasnet. Voor de verwarming van het gebouw wordt alleen nog gebruik gemaakt van aardwarmte en -koude. In de zomer wordt er warmte opgeslagen, die in de winter weer wordt gebruikt voor verwarming van het gebouw. En andersom. Daarnaast staat er een energiebuffer, waarin energie wordt opgeslagen. Zo wordt bijvoorbeeld een tijdelijk overschot aan zonne-energie van de zonnepanelen omgezet in warmte of koude, die dan op een later moment gebruikt kan worden. Dit alles wordt slim geregeld met door Alliander zelf ontwikkelde technologie.  Het belangrijkste voordeel van dit slimme systeem: volledig comfort voor de gebruiker. Het systeem zorgt er tevens voor dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van zelf opgewekte energie, dat pieken in de energievraag zoveel mogelijk worden afgevlakt en dat er - als het echt niet anders kan - stroom wordt ingekocht als de stroomprijs laag is.

Een greep uit de circulaire ‘duurzame parels’ van Bellevue: Oude bureaubladen zijn bekleed met vilt en dienen als tussenschot tussen de nieuwe bureaus. Zo’n 1.600.000 kilo puin is gebruikt voor verharding van de grond rondom het gebouw en elders als fundering onder nieuwe wegen. En isolatiemateriaal uit binnenwanden (om voorheen het geluid tussen kantoren te dempen) is in de binnengevels verwerkt als extra isolatie.

De opening op 9 maart is gezamenlijk verricht door Annemarie Jorritsma (voorzitter van de Raad van Commissarissen van Alliander), Jan Markink (Gedeputeerde Provincie Gelderland) en Peter Molengraaf (CEO Alliander). Op zaterdag 11 maart organiseert Alliander een Open Huis in Bellevue, speciaal voor medewerkers en omwonenden. Die dag is het gebouw van binnen te bewonderen en is van dichtbij te zien wat dit pand zo bijzonder maakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.