Ads Top

Heel Nederland een warm huis met een lage energierekening

D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat mensen in een comfortabel huis wonen met lage maandlasten. Dat krijgen we voor elkaar door bestaande huizen goed te isoleren. Daarom wil D66 dat mensen met een koophuis een isolatieplan krijgen aangeboden met duidelijke opties om minder energie te gebruiken.

De huiseigenaar krijgt daardoor een beter huis en een lagere energierekening. Het isoleren van huizen levert bovendien banen op in de bouw. Van Veldhoven: “In een geïsoleerd huis tocht het niet. Daardoor is het in huis comfortabeler en gaat de energierekening omlaag. Bovendien levert het op grote schaal isoleren van huizen banen op.” De verbouwing kan worden voorgefinancierd door investeerders zoals pensioenfondsen of banken. D66 wil dat het volgende kabinet aan de slag gaat door samen te werken met investeerders, gemeenten en netwerkbeheerders. Samen kunnen zij mensen met een koopwoning een isolatieplan aanbieden. D66 presenteert het plan vandaag in Apeldoorn.

D66 wil het makkelijker maken voor mensen die hun koophuis willen isoleren. Het isolatieplan biedt duidelijke opties, zodat de huiseigenaar niet alles zelf hoeft uit te zoeken. De investering in de isolatie wordt terugbetaald door een opslag op de nieuwe lagere energierekening. De totale maandlasten zijn echter altijd lager dan de oude rekening. De investering wordt gekoppeld aan het huis en niet aan de eigenaar, zodat mensen kunnen verhuizen zonder dat zij hun lening meenemen. Investeerders zoals pensioenfondsen doen de voorfinanciering. Van Veldhoven: “Een duurzamer, comfortabeler huis en een lagere energierekening zijn in het belang van de huiseigenaar. Doordat de investering wordt gekoppeld aan het huis in plaats van aan de eigenaar, houdt de huiseigenaar de vrijheid om te verhuizen zonder vast te zitten aan een lening die nog niet is terugverdiend. Bovendien hebben investeerders zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen hiermee een stabiele, groene investering in Nederland voor de lange termijn.”

Bouwend Nederland is positief over het plan van D66: “Zorgeloze isolatie is een heel belangrijke stap om de ruim 4 miljoen Nederlandse koopwoningen helemaal energiezuinig en veel comfortabeler te maken. Dat zet echt zoden aan de dijk, voor CO2-reductie en werkgelegenheid. Met onze tienduizenden vakmensen bouwen we graag mee aan een duurzame toekomst!” Netbeheerders Enexis Groep en Alliander: “Energiebesparing is een belangrijke maatschappelijke opgave. Ook voor netwerkbedrijven, omdat energiebesparing bijdraagt aan een evenwichtig gebruik van onze netten. Financiering van energiebesparing via de energierekening heeft potentie, laten we dit samen uitwerken.” Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderzoekt de mogelijkheden van gebouwgebonden financiering en verwelkomt initiatieven van anderen op dit gebied.

De huiseigenaar wordt ontzorgd: geen gedoe met ingewikkelde procedures en regelingen maar een duidelijk aanbod. Daarbij wordt de financiering via de investeerder geregeld. “Mensen hoeven de isolatie van hun huis niet uit hun spaargeld te financieren. Omdat de investering is gekoppeld aan het huis en niet aan de huiseigenaar, hoeft men zich ook niet af te vragen of ze de investering wel terugverdienen”, aldus Van Veldhoven. “Doordat de aanpak per wijk via de gemeenten, is het bovendien goedkoper dan wanneer een individueel huis wordt geïsoleerd.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.