Ads Top

Biobrandstof als een alternatief voor vliegtuigen?

Biobrandstof als een alternatief voor vliegtuigen?De zaden van een simpel graan kunnen de koolstofuitstoot van een commerciële jet van wieg tot graf verlagen met 84 procent. Camelina Sativa is een oliezaadgewas en kan gebruikt worden als brandstof in vliegtuigen in de nabije toekomst. Een studie uitgevoerd door Michigan Technological University wijst uit dat Camelina één van de meer belovende alternatieve brandstoffen zal zijn voor petroleumgebaseerde jet brandstof. Ze bestudeerden het hele proces van het planten tot de uitstoot van het vliegtuig.

David Shonnard, Robbins Chair Professor of Chemical Engineering bestudeerde de koolstof dioxide uitstoot van turbine brandstoffen gemaakt van Camelina olie. Hij legt uit: “Camelina turbine brandstof toont één van de grootste broeikasgas uitstoot reducties van alle brandstoffen gehaald uit agricultuur gewassen die ik ooit heb gezien. Dit is het gevolg van de unieke attributen van het gewas, zijn lage meststof benodigdheden, hoge olie opbrengst en de aanwezigheid van co-producten zoals een maaltijd en biomassa voor andere gebruiken.

Camelina Sativa behoord tot de mosterd familie. Camelina Sativa’s oorsprong gaat terug tot in Europa. Het is ook bekend als valse vlas of plezier goud. Het biedt bepaalde voordelen. Het is een droog land gewas, heeft weinig stikstof nodig en kan geoogst worden in rotatie met graan. Het verbetert de sterkte van de grond. Shonnard deelt zijn kennis: 'Na de Camelina oogst is het land uitgerust en klaar voor 3 tot 4 jaar graan productie. Als je Camelina gaat telen hoef je je geen zorgen te maken over investeringen omdat het weinig tot geen werk vereist. Dus in economische termen zijn de productiekosten duidelijk lager dan andere alternatieve brandstofgewassen'. David Shonnard deelt nog een voordeel van het gewas: 'Camelina is een kort seizoensgewas, 85 tot 100 dagen, en het is vorstbestendig dus kan men het vroeg planten. We kunnen overige Camelina olie gebruiken als veevoeder. Eastern Washington Montana, en de Dakotas cultiveren op dit moment Camelina. Maar we moeten ook onthouden dat als de vraag verhoogt het ook gecultiveerd kan worden in drogere gebieden van de verenigde staten van Amerika. We kunnen minder gecultiveerde gebieden dit gewas ook brengen.'

Camelina olie lijkt juist voor de conversie naar een koolwaterstof groene jet brandstof. Het voldoet of voorgaat soms alle petroleum jet brandstof specificaties. Camelina olie is bruikbaar met de huidige brandstof infrastructuur, dus hoeven we daarin niet meer hevig te investeren. Shonnard: 'Het is bijna een exacte vervanging van fossiele brandstoffen. We kunnen hier geen zuurstof brandstoffen gebruiken zoals ethanol, hier zijn koolwaterstof vervangingen nodig.'

Boeing's Billy Glover vertelt over de Camelina olie: “Het presteerde even goed, zo niet beter, dan de traditionele jet brandstof tijdens onze testvluchten met Japan Airlines eerder dit jaar en het ondersteunt ons doel om vooruit te geraken in de markt van onderhoudbare hernieuwbare brandstofbronnen die ons kunnen helpen in de luchtvaart om uitstoot te verminderen. Het is duidelijk op te maken uit de leefcyclus analyse van de Camelina dat het één van de voornaamste opties is, en beter nog, dat het nu beschikbaar is.

Ook al zijn er enkele kleine problemen zoals prijs en beschikbaarheid op een commerciële schaal van een paar kleine tweede generatie gewassen. Boeren zouden ook hun vertrouwen moeten nemen in het groeien van een nieuw gewas. En de zuiveringsstations moeten ook gewillig zijn om het te verwerken. Als die hordes overgenomen kunnen worden, dan kan het banen creëren en nieuwe vormen van inkomen genereren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.