Verbetering schadeafhandeling Groningen, NAM op afstand
NAM trekt zich terug uit het schadeproces in Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) gaat per direct de schadeafhandeling en -beoordeling aansturen. Een nieuw schadeproces zal voor versnelling van de afhandeling zorgen waarbij kleine schades zonder nader onderzoek direct worden hersteld en een onafhankelijke commissie over schades en schadebedragen oordeelt. Om dat nieuwe proces goed te laten starten, komt er een schone lei: bewoners met openstaande schades krijgen een aanbod voor schadevergoeding. Dit zijn de uitkomsten van intensief overleg tussen het Rijk, de NCG, provinciale en lokale bestuurders en de NAM dat afgelopen tijd heeft plaatsgevonden. NCG Alders presenteerde vandaag in Groningen de uitkomsten van dit overleg.
Minister Kamp van Economische Zaken: “Dit is goed nieuws voor de Groningers. Eerst was de schadeafhandeling een zaak tussen de schademelder en NAM. Daar is het Centrum Veilig Wonen (CVW) tussen geplaatst en vervolgens is de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aangesteld. Als sluitstuk van dit proces gaat nu de NCG het CVW aansturen. Hiermee wordt recht gedaan aan de mensen in Groningen die veel te lijden hebben gehad en nog te lijden hebben van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingsproblematiek. De afhandeling van de schades gaat beter en sneller verlopen. Natuurlijk blijft NAM wel aansprakelijk, maar de Groningers hebben bij de afhandeling van hun schadeclaims niet meer te maken met NAM. Bovendien maakt NAM met de schone lei-operatie een einde aan veel lopende procedures zodat een frisse start gemaakt kan worden met het schade-afhandelingsproces. Ik ben blij met deze stap van NAM.”
NAM heeft vandaag haar steun uitgesproken voor de nieuwe aanpak waarbij de NCG de regie gaat voeren over schadeafhandeling en -beoordeling. De vandaag aangekondigde maatregelen en veranderingen kunnen ook op brede steun in de regio rekenen. De exacte invulling van de schone lei, is nog onderwerp van gesprek tussen de NAM en de bestuurlijke en maatschappelijke partners. In ieder geval staat vast dat bewoners met eenzijdig afgesloten en openstaande schademeldingen een eenmalig aanbod van NAM ontvangen om voor een bedrag van € 1.500,- schade te herstellen. Dit aanbod zal naar verwachting ongeveer 85% van alle betrokkenen verlichting geven. Ook gaat de NCG de komende maanden met betrokken gemeenten, de Provincie, bewonersorganisaties en maatschappelijke partners een nieuw schadeproces uitwerken dat zal leiden tot een nieuw schadeprotocol, schadehandboek en kwaliteitseisen. Per 1 juli zal het nieuwe schadeproces in werking treden.
Geen opmerkingen: