Ads Top

Utrecht loopt uit voor beter klimaat

Verschillende kerkverbanden en religieus geïnspireerde organisaties trekken dit najaar samen op voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Door het hele land krijgt dit gestalte in de Klimaatloop: 10 etappes, van Noord- naar Zuid-Nederland. Het hoogtepunt van de Klimaatloop is een landelijke manifestatie in Utrecht op 24 oktober. Ook in Utrecht wordt gelopen, van kerk naar kerk. Met straattheater en 5 bijeenkomsten met 15 boeiende sprekers.

Van 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de eenentwintigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. In Parijs moet een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden als vervolg op de afspraken die in 1997 in Kyoto (Japan) zijn gemaakt. Om de urgentie van deze klimaattop te benadrukken lopen vanuit heel Europa mensen naar Parijs. Ook vanuit de Nederlandse kerken wordt gelopen, in tien etappes (10-20 km per etappe) én in vier mini-etappes (150-900 meter per etappe) tijdens de landelijke manifestatie op 24 oktober.

Op 24 oktober zal een lange stroom mensen door Utrecht trekken, van kerk naar kerk. De route van de tocht is geïnspireerd op het historische kerkenkruis en gaat van Domkerk, via Pieterskerk en de Catharinakathedraal naar de Gertrudiskathedraal om te eindigen bij de Jacobikerk. Onderweg worden de wandelaars begeleid door reizend straattheater. In de kerken wisselen discussies, lezingen en officiële momenten elkaar af. Sprekers zijn onder meer Simone Filippini directeur Cordaid, weerman Reinier van den Berg en Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen, maar natuurlijk ook kerkelijke leiders als bisschop Gerard de Korte, PKN-voorzitter Karin van de Broeke, Aartsbisschop Joris Vercammen (Oud-Katholieke Kerk) en Raad van Kerken-secretaris Klaas van der Kamp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.