Ads Top

Aanmelding mogelijk voor 10de verjaardag Greenchoice Warmetruiendag

Elk jaar nemen weer vele honderdduizenden Nederlanders actief deel aan Warmetruiendag onder het motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6 procent energie. De trui staat op deze dag symbool voor wat iedereen zelf kan doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Op de Dag van de Duurzaamheid, dit jaar op 9 oktober, zetten de organisatoren van de dag, Klimaatverbond Nederland en Greenchoice, de tellers weer op nul en kunnen mensen zich aanmelden voor de tiende verjaardag van de Warmetruiendag die dit jaar gevierd wordt op vrijdag 5 februari 2016.

Sinds 2012 zijn alle deelnemers geteld en namen er maar liefst 703.409 Nederlanders deel aan de Greenchoice Warmetruiendag. Vele sympatisanten deden in die afgelopen tien jaar een warme trui aan; van Donald Duck tot Prinses Laurentien, samen met vele basisscholen, gemeenten, provincies en bedrijven. Dit is ook hard nodig, want Nederland bungelt onderaan de Europese lijstjes op het gebied van duurzame energie en besteedt bovendien zo'n kwart van de totale energie aan het verwarmen en koelen van gebouwen. De dag staat dan ook symbool voor 'het zelf doen', en "samen" energie besparen om daarmee de CO2 uitstoot te beperken. Dat dit ook werkt, blijkt uit de cijfers: als heel Nederland op deze ene dag de verwarming een standje lager zet, bespaart dit het jaarverbruik van Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog samen. Doet Nederland dit elke dag in het stookseizoen dan kan de hoofdstad een jaar lang van energie worden voorzien.

Ook dit jaar is er speciaal voor de Warmetruiendag een trui ontworpen die -om het zelf doen van de actie te onderstrepen- iedereen zelf kan breien. Het patroon is vanaf 9 oktober gratis beschikbaar op de website. Kunstenaars, mode- en productontwerpers en wetenschappers zijn op zoek gegaan naar diverse manieren van persoonlijke thermoregulatie om zo de uitstoot van broeikasgassen flink terug te kunnen dringen. Dit jaar is de Trui Van ontworpen door Carolien Evers. Zij gebruikte twee volumineuze soorten bijensteken waardoor iedereen in deze trui behaaglijk warm blijft. Het ontwerp wordt onthuld tijdens het openingsevent van de Dutch Sustainable Fashion Week op donderdag 8 oktober om 20 uur in The College Hotel in Amsterdam. Op vrijdag en zaterdag 9 en 10 oktober staat De Trui in de schijnwerpers op het Strawberry Earth Festival, ook in Amsterdam. De ontwerpster geeft hier samen met ontwikkelaars van nieuwe wol van oude truien (Wool2) een 'Makerslab'.

De Greenchoice Warmetruiendag is dit jaar voor de tweede maal in de internationale prijzen gevallen. Vorig jaar eindigde de actie al op de tweede plaats bij de Sustainable Energy Europe Awards. Dit jaar is daar de prestigieuze National Energy Globe Award van de Energy Globe Foundation bij gekomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.