Ads Top

'Bedrijven betalen onnodig hoge netbeheerkosten voor energie'

Veel bedrijven met grootverbruikaansluitingen betalen onnodig veel voor hun energiekosten door onjuiste contracten met regionale netbeheerders. In contracten van grootverbruikers is de piekbelasting doorgaans hoger ingesteld dan deze bedrijven feitelijk afnemen. Adviesbureau EnergyProof constateert dit regelmatig bij factuuranalyse van klanten en heeft daarom een dienst ontwikkeld die bedrijven helpt om jaarlijks fors te besparen.

Nederland telt zo’n 60.000 bedrijven met grootverbruikaansluitingen. De energierekening van deze grootverbruikers bestaat uit meerdere posten waarvan het feitelijke energieverbruik en de netbeheerkosten van energie de grootste zijn. Als een bedrijf een pand betrekt of wanneer het tussentijds een nieuwe aansluiting nodig heeft, stelt de netbeheerder de hoogte van de netbeheerkosten vast op basis van het benodigde maximale vermogen. Die maximale vermogensbehoefte, ook wel piekbelasting genoemd, is een schatting en is altijd aan de ruime kant. Op het moment dat een bedrijf die piek een keer overschrijdt, wordt deze automatisch naar boven bijgesteld. In de meeste gevallen gebeurt die overschrijding echter incidenteel maar als het bedrijf dan vervolgens jarenlang weer ver onder die piek blijft, wordt hij daar door de netbeheerder niet of zelden op geattendeerd. Het daadwerkelijke vermogen van de meeste grootverbruikers is dus veel lager dan ze op basis van die piek betalen voor de netbeheerkosten. Aangezien de meeste netbeheerders deze methode toepassen, is het zeer aannemelijk dat Nederlandse bedrijven massaal te veel netbeheerkosten betalen.

EnergyProof heeft de dienst Analyse netbeheerkosten ontwikkeld die grootverbruikers helpt om hun netbeheerkosten te monitoren en reduceren. “De meeste ondernemers zien de besparingsmogelijkheden op de netbeheerkosten over het hoofd”, aldus Robert Ensel van EnergyProof. “Dat is heel begrijpelijk want energienota’s zijn complex en de netbeheerkosten zijn daar maar één onderdeel van. Het is dus bepaald niet eenvoudig om goed in beeld te hebben wat je als bedrijf waarvoor betaalt en of dat te veel is.”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.