Ads Top

Eerste tankstation met gecomprimeerd aardgas (CNG) bij Brussel

Electrabel heeft samen met haar partners binnen ENORA een nieuw tankstation in met gecomprimeerd aardgas in Zellik in gebruik genomen. De realisatie van dit tankstation draagt bij aan haar objectief om de toonaangevende speler te worden inzake duurzame mobiliteit.

Enora, een onderneming die werd opgericht door Electrabel, G&V Energy Group en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA, heeft het eerste tankstation met gecomprimeerd aardgas in de buurt van Brussel ingehuldigd waar zowel vrachtwagens als personenwagens kunnen gaan tanken. Het gaat om de derde inhuldiging voor ENORA dit jaar. Het tankstation ligt aan de Brusselsesteenweg 379 in Zellik, vlabij het knooppunt van de E40 met de E19; een zeer gemakkelijk te bereiken plaats. Deze locatie werd door VITO aangeduid als een zone met een hoge verkeersdensiteit.

De opening van dit nieuwe tankstation draagt bij aan het waarmaken van de ambitie van ENORA om in België en Luxemburg een hoofdrol te spelen inzake aardgasmobiliteit. Tegen 2018 wil ENORA tussen de 25 en 30 stations met gecomprimeerd aardgas uitbaten. Vier andere projecten zijn op dit moment in ontwikkeling en verschillende andere projecten worden bestudeerd. Een nieuw station zal vanaf de maand november operationeel zijn in Ollignies (Lessines – nabij de E429). Er werden ook vergunningsaanvragen ingediend voor een station in Moeskroen, Jemappes en Mont-sur-Marchienne.

In Europa tellen gemotoriseerde verplaatsingen voor 18 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Aardgasvoertuigen en elektrische voertuigen daarentegen stoten minder fijnstof uit en zijn veel stiller. Mocht aardgas een aandeel van 20% hebben in de energiebronnen die in Europa voor het wegtransport worden gebruikt, zouden we de totale CO2-uitstoot met 5% kunnen terugdringen. Het station zal voertuigen toelaten om 97% minder fijnstof uit te stoten en bijna 30% minder CO2 in vergelijking met benzine.

Het station zal ook direct bijdragen aan de realisatie van de ambities van de Vlaamse Regering meer bepaald het wagenpark vergroenen met onder andere 40 000 CNG-voertuigen en de opening van 300 tankstations met CNG tegen 2020.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.