Ads Top

Groene stroom van energiebedrijf Innova was niet groen

Energiebedrijf Innova Energie heeft zich niet aan de regels voor groene stroom gehouden. De Garanties van Oorsprong (GvO) die bij groene stroom horen zijn weliswaar door Innova gekocht maar deze werden niet correct verwerkt in de administratie. Daarom krijgt Innova Energie aanvullende eisen opgelegd om stroom te mogen blijven leveren, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Het is belangrijk dat klanten écht krijgen waarvoor ze kiezen. Bijna 60 procent van de consumenten in Nederland kiest voor groene stroom. Dan is het belangrijk dat de geleverde stroom ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt.”

ACM heeft geconstateerd dat Innova in 2013 onvoldoende GvO’s heeft afgeboekt en in 2014 zelfs geen GvO’s heeft afgeboekt. Innova bood haar klanten groene stroom aan en kocht hiervoor GvO’s in. Innova verzuimde echter in haar administratie de benodigde GvO’s af te boeken, waardoor deze klanten feitelijk grijze stroom gekregen hebben. Omdat die GvO’s inmiddels verlopen waren, konden ze niet opnieuw worden gebruikt voor de verkoop van groene stroom. Innova heeft daarmee dus geen financieel voordeel behaald.  Wel verkocht Innova ten onrechte de stroom als groene stroom , en heeft Innova in 2013 en 2014 een onjuist stroometiket gepubliceerd. Dit stroometiket heeft Innova inmiddels moeten corrigeren. Anita Vegter: “Innova moet dus snel haar administratieve processen op orde krijgen. Daar zullen wij nauwlettend op toezien.”

Een energiebedrijf kan alleen met de Garantie van Oorsprong (GvO) aantonen dat de geleverde stroom, groen is geweest. De door het energiebedrijf gekochte GvO’s moeten in de administratie worden afgeboekt.  Hierdoor wordt gegarandeerd dat elke kilowattuur groene stroom die geproduceerd wordt, maar één keer verkocht kan worden. De Garantie van Oorsprong wordt uitgegeven door de overheidsinstantie Certiq. ACM controleert of het energiebedrijf bij alle groene stroom die geleverd is, de juiste soort en hoeveelheid GvO’s gebruikt. Consumenten ontvangen jaarlijks van hun energiebedrijf het stroometiket met daarop informatie over de soort stroom die ze ontvangen hebben. Daarmee kunnen klanten zien of het energiebedrijf echt groene stroom levert.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.