Ads Top

Gemeente Leiden wint Climate Makeover

Steeds meer gemeenten worden klimaatneutraal. Met hulp van MVO Nederland en Klimaatplein.com gaat de organisatie zo snel mogelijk over naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering. De gemeente sleepte de prijs in de wacht vanwege haar ambitie om een voorbeeld te zijn voor de regio.

Sinds november vorig jaar hebben zo'n driehonderd bedrijven en organisaties zich aangemeld voor de Klimaatcoalitie. Daarmee beloven ze zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn en binnen vijf jaar al belangrijke stappen te zetten. Om nog meer organisaties te stimuleren heeft MVO Nederland de Climate Makeover in het leven geroepen. De andere winnaars zijn Iedema Projectstoffering, Bouwbedrijf Vrouwe en de hulporganisatie ZOA.

“Als stad van kennis en innovatie wil Leiden voorop lopen op het gebied van duurzaamheid” zegt Frank de Wit, wethouder Duurzaamheid. “Samen met de stad zijn ambities bepaald. Eén van de doelstellingen hieruit is een klimaatneutrale gemeentelijke huisvesting in 2020. Deze prijs helpt ons hierbij.” 

“Het traject dat Gemeente Leiden nu ingaat kan andere gemeenten laten zien dat klimaatneutraal haalbaar en betaalbaar is”, zegt Michel Schuurman, programmamanager Planet bij MVO Nederland. “Zo’n dertig gemeenten zijn al aangesloten bij de Klimaatcoalitie. We zijn blij om met deze ambassadeur ook andere gemeenten in Nederland in beweging te brengen.”     

De winnaars van de Climate Makeover krijgen niet alleen advies, maar mogen ook mee in de Groene Top Trein die op 27 november door Nederland rijdt, voorafgaand aan de VN Klimaattop in Parijs. Deze trein zit vol reizigers met initiatieven om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. De Groene Top Trein biedt een landelijk podium aan al deze initiatieven.

“De mogelijkheden om als organisatie vandaag al concreet te starten met klimaatneutraal ondernemen zijn divers en groot in aantal”, aldus Rob van der Rijt van Klimaatplein.com. “Het mooie is dat het niet alleen goed is voor het klimaat; het levert je ook nog eens forse energiebesparingen op.”

De klimaatcoalitie is een netwerk van bedrijven en organisatie die samen naar oplossingen zoeken om volledig klimaatneutraal te ondernemen. Geen gemakkelijke opgave, maar door elkaar te inspireren en samen te werken, kom je een stap verder. Wil jij ook een klimaatneutrale organisatie? Meld je gratis aan op klimaatcoalitie.nl.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.