Ads Top

'Energiebedrijven overtreden de wet op grote schaal'

Energiebedrijven schenden massaal de Wet Financieel Toezicht door iPads en thermostaten in contracten te versleutelen zonder de extra kosten daarvoor kenbaar te maken aan de consument. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging de Vastelastenbond.

Energiebedrijven bieden de consument bij afsluiting van een energiecontract ‘gratis’ producten aan, zoals bijvoorbeeld iPad’s, iPhone’s en slimme thermostaten. Consumenten betalen de kosten van deze producten terug via hun energierekening. Omdat het product in termijnen via de energierekening wordt terugbetaald, is er sprake van koop op afbetaling. Energieleveranciers voldoen echter op dit moment niet aan de voorwaarden die de AFM stelt bij koop op afbetaling, zegt de bond.

Zo dient de aanbieder van een dergelijke financiële dienst hiervoor over een AFM vergunning te beschikken. Niet alle energieleveranciers beschikken hier over. Daarnaast dient in de overeenkomst duidelijk vermeld te worden wat het totaalbedrag is dat moet worden terugbetaald, in hoeveel termijnen dit moet worden betaald en wat de rente over de lening is. Ook dient de aanbieder te checken of de klant een dergelijke lening aan mag gaan om overcreditering te voorkomen.

Dirk-Jan Wolfert, woordvoerder van de Vastelastenbond: 'Consumenten zijn zich er niet van bewust dat ze een nieuwe lening afsluiten als ze energiecontract met een iPad of thermostaat als lokkertje erbij tekenen. Ze denken dat ze een goede deal sluiten, maar in feite zitten ze vast aan een duur energiecontract waarmee ze het cadeau terugbetalen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.