Ads Top

Onderzoek: Liever zonnepanelen huren dan kopen

Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) blijkt dat 80 procent van de Nederlandse woningeigenaren voordelen ziet in het huren van zonnepanelen met de optie tot koop. De financiële voordelen en de laagdrempeligheid van huur zijn de belangrijkste drijfveren om tot huur over te gaan. Naar aanleiding van deze uitkomst is NLE een pilot gestart onder 5.000 klanten.

Huren kan de stap naar duurzame en betaalbare energie een stuk kleiner maken. Zelfs 29% van de ondervraagde koopwoningeigenaren is voornemens om binnen 5 jaar zonnepanelen te huren. De financiële voordelen en laagdrempeligheid van huur zijn de belangrijkste drijfveren om tot huur over te gaan. Bovendien zorgt het huren van zonnepanelen voor aanzienlijk meer flexibiliteit in vergelijking met een koopvariant. Zo kan een huurcontract makkelijk worden overgedragen aan nieuwe woningeigenaren of worden meegefinancierd in de hypotheek van de woning. Specifiek woningeigenaren met een leeftijd jonger dan 30 jaar vinden flexibiliteit belangrijk bij hun keuze voor zonnepanelen.

De resultaten uit het onderzoek verrassen NLE niet, het bevestigt het gevoel. De energieleverancier stelde namelijk eerder dit jaar al de volgende vraag aan haar innovatiepanel bestaande uit 5.000 klanten: welke producten of diensten, naast elektriciteit en gas, zou u het liefste toegevoegd willen zien aan ons aanbod? De optie voor verhuur van zonnepanelen scoorde veruit het best. Op basis van deze input ontwikkelde NLE het product 'Zon erbij', dat eerst werd aangeboden en getest onder de leden van het innovatiepanel. "De pilot wijst uit dat dit zomaar een nieuwe trend zou kunnen worden", zegt Harald Swinkels, oprichter en CEO van NLE. "Ruim 10% van de verzonden e-mails met het 'Zon erbij'-aanbod, leidde binnen één week al tot een serieuze offerte-aanvraag. We zouden het geweldig vinden als dit tot een nieuwe, grote stap in de verduurzaming van Nederland kan leiden."

 Met 'Zon erbij' speelt NLE in op de behoefte van de consument om laagdrempelig zelf energie op te wekken en daarmee bij te dragen aan verduurzaming. NLE is daarmee de eerste organisatie die een dergelijke huurpropositie landelijk aanbiedt. Consumenten hoeven enkel een kleine maandelijkse investering te doen en besparen direct op hun energierekening. Huurders kunnen de panelen gedurende het contract op elk moment overkopen, overdragen aan nieuwe bewoners, meeverhuizen en zelfs laten upgraden naar de nieuwste technologie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.