Ads Top

Friese politiek maakt kennis met de wereld van aardgas

Afgelopen week bezochten zo’n 30 personen uit de Friese politiek de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De bijeenkomst was bestemd voor colleges en raden uit Friese gemeentes met een NAM locatie binnen hun grenzen. 

In Friesland liggen zo’n 30 NAM locaties om aardgas uit kleine velden te winnen. Deze velden zijn veelal honderden tot duizenden keren kleiner dan het Groningen gasveld. Gezamenlijk zorgen alle kleine velden in Nederland voor circa 30 procent van het Nederlandse aardgas.

Een geoloog vertelde maandagavond hoe gasvelden zijn ontstaan en waarom in de ene plaats in Nederland wel gasvelden zijn, en op de andere plek niet. Daarnaast gaf hij uitleg over bodemdaling en aardbevingen. In Friesland is de kans op aardbevingen klein omdat de velden minder groot zijn dan het Groningen gasveld.

Tijdens het tweede deel van de avond volgde een bus rondrit langs de installaties van de ondergrondse gasopslag. De opslag vervult sinds de jaren 90 een belangrijke rol voor de gasvoorziening in Nederland. In de zomerperiode wordt hier gas opgeslagen zodat er voldoende en snel aardgas beschikbaar is tijdens de winterperiode. De bezoekers waren onder de indruk van alle installaties en de geautomatiseerde controlekamer. “Een interessante, leerzame avond” zei een van de bezoekers bij het vertrek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.