Ads Top

ACM tikt weer energiebedrijven op de vingers voor onjuiste informatie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs drie energiebedrijven op de vingers getikt, omdat zij de informatie voor consumenten op hun website niet op orde hadden. Met een last onder dwangsom dwongt ACM twee bedrijven hun informatie aan te passen.

Eind vorig jaar had ACM met de sector afgesproken dat zij hun informatie in lijn zouden brengen met de regels. De toezichthouder had toen ook aangekondigd hierop te zullen handhaven. In dat kader zijn eerder vier en nu drie energiebedrijven op de vingers getikt. 'Het is teleurstellend dat we nu toch weer moeten handhaven. ACM blijft optreden tegen bedrijven die hun klanten niet juist of niet volledig informeren. Duidelijke informatie is essentieel voor consumenten om te kunnen vergelijken en een keuze te kunnen maken', zegt Anita Vegter, bestuurslid ACM.

De bedrijven waartegen ACM nu is opgetreden zijn Partner Energie B.V., actief onder de naam Gewoon Energie, en Flexenergie B.V., bekend als Energieflex. Het derde bedrijf had de informatie tijdig aangepast.

ACM heeft geconstateerd dat Gewoon Energie consumenten niet duidelijk informeerde over het feit dat het bedrijf optreedt als wederverkoper voor energieleverancier Anode. Bovendien gaf het bedrijf onjuiste en onduidelijke informatie over de bedenktijd die consumenten hebben als ze een contract afsluiten. Om het bedrijf te dwingen de informatie aan te passen heeft ACM een last onder dwangsom opgelegd. Gewoon Energie heeft ervoor gekozen de website offline te halen.

Energieflex was onduidelijk over de netbeheerkosten die alle consumenten moeten betalen. Het bedrijf informeerde daarnaast niet duidelijk over de bedenktermijn. Tot slot voldeed hun rekenmodule niet aan het zogenaamde Aanbod op Maat, waarmee consumenten kunnen berekenen wat ze gaan betalen op basis van hun verbruik. Om ervoor te zorgen dat Energieflex de informatie aanpast heeft ACM een last onder dwangsom opgelegd. Het bedrijf heeft de opgedragen wijzigingen inmiddels doorgevoerd.

Het derde bedrijf vermeldde de netbeheerkosten niet goed. Dit bedrijf heeft de informatie op verzoek van ACM tijdig aangepast waardoor een last onder dwangsom niet nodig was.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.