Ads Top

Parkeerservice voordeligste oplossing voor tekort aan elektrische laadpunten

Een parkeerservice voor elektrische auto’s in openbare garages en bedrijven. Met deze aanpak kan worden voorkomen dat een laadpunt onnodig bezet blijft door een auto die opgeladen is. Deze unieke oplossing is financieel op dit moment het meest voordeligst én duurzaamst om het tekort aan laadpalen voor elektrische auto’s in bijvoorbeeld parkeergarages aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

"Een parkeerservice is de eerste, logische stap op weg naar efficiënter en slimmer laden’’, aldus de studenten Brent Bodenhorst Meyer, Rowan Siskens en Kristinka Wilmink. De drie studenten hebben zich onder begeleiding van netbeheerder Stedin, kenniscentrum ElaadNL en EY verdiept in deze problematiek. Ze presenteerden de resultaten van hun onderzoek op woensdag 15 juli aan diverse bestuurders zoals Pex Langenberg (wethouder duurzaamheid, Rotterdam), Jan Peter Balkenende (partner bij EY, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit), Marko Kruithof (manager duurzaamheid Stedin) en Onoph Caron (directeur ElaadNL).

De afgelopen jaren is het aantal volledig en semi-elektrische auto’s in Nederland explosief gegroeid. Gemeenten, bedrijven en andere partijen zoals EVnetNL hebben ook volop geïnvesteerd in infrastructuur om voertuigen op te laden. Desondanks zijn er te weinig oplaadpunten op parkeerlocaties van bedrijven en in openbare garages. Het bijplaatsen van laadpunten op deze locaties is kostbaar. Het elektriciteitsnet moet verzwaard worden en de aanvragers gaan elke maand honderden euro’s meer betalen voor hun aansluiting .

Jan Peter Balkenende: "Het wagenpark verandert in hoog tempo. Meer elektrische auto's en meer plug-in hybrid's. De keerzijde is echter dat de laadpalen niet efficiënt worden gebruikt. Auto's staan te lang aan de stekker. Andere auto's kunnen daardoor niet worden opgeladen met alle nadelige gevolgen van dien. Kortom, voor dit probleem van inefficiënt gebruik van de laadpalen moet een oplossing worden gevonden."

Ook de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg zoekt oplossingen: "Rotterdam is een innovatieve stad die duurzaamheid en mobiliteit slim probeert te combineren. Deze oplossing van de studenten vind ik zeer sympathiek. We staan open voor een gesprek met EY om te bekijken hoe we dit in onze Boompjes garage zouden kunnen verwezenlijken. We kijken zelf ook naar oplossingen, dus een combinatie zou prachtig zijn."


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.