Ads Top

Mansveld werkt samen met Amerikaanse en Canadese staten in aanpak klimaatverandering

Tijdens de Klimaattop van Noord- en Zuid Amerika in Toronto, Canada, zijn afspraken gemaakt tussen ‘non-state actors’, zoals steden, staten en regio’s over de aanpak van klimaatverandering. Staatssecretaris Mansveld sprak onder meer met voormalig vice-president Al Gore (VS),voormalig president Felipe Calderon (Mexico), premier Kathleen Wynne en Glen Murray (Ontario), gouverneur Jerry Brown en Matt Rodriquez (California) en premier Eman (Aruba). Belangrijkste thema’s waren de wijze waarop verschillende systemen voor de beprijzing van CO2 in Amerika en Europa gekoppeld kunnen worden en het verder stimuleren van duurzaam transport en Zero Emission Vehicles (ZEV’s).

Komende maanden sluiten tientallen Noord- en Zuid-Amerikaanse en Canadese staten en regio’s in Europa zich aan bij een Memorandum of Understanding met als doel de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden te beperken. Staatssecretaris Mansveld: ‘Ik zal dit Under2MOU initiatief ondersteunen en aanbevelen bij provincies in Nederland.’

Mansveld was onder de indruk van de initiatieven die verschillende staten en steden ontplooien. Ze wachten niet op internationale afspraken maar zijn aan de slag en maken grote vorderingen op het gebied van duurzaam vervoer en duurzame energie. Op die terreinen zal Nederland de samenwerking dan ook intensiveren.

Dit past bij de Nederlandse inbreng in Parijs (COP21), waar wij ons gaan inzetten voor duurzaam transport en het betrekken van steden, regio’s en het bedrijfsleven bij de aanpak van klimaatverandering.

Na een bezoek aan de grootste herstructureringslocatie van Noord Amerika, het Waterfront in Toronto, heeft staatssecretaris Mansveld gesproken over de aanpassing van stedelijke ontwikkeling aan extreme weersituaties als gevolg van klimaatverandering. Hier liggen ook concrete mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven. De ontwikkelingsmaatschappij van Toronto is uitgenodigd voor een seminar over water- en gebiedsontwikkeling van 20 tot 24 september in Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.