Ads Top

Solar Team Eindhoven onthult nieuwe ‘energie-positieve’ zonneauto

Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft vandaag haar nieuwe zonneauto gepresenteerd. ‘Stella Lux’ is een intelligente gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan verbruikt. De Lux kent  een range van tenminste 1.000 kilometer in Nederland, heeft plaats voor vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem.  Met deze auto gaat het team 18 oktober 2015 van start in de Cruiser klasse van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Solar Team Eindhoven heeft zich als doel gesteld om de auto van de toekomst te ontwikkelen. Door aerodynamisch design te combineren met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium, hebben de Eindhovense studenten dit jaar opnieuw een bijzonder zuinige auto ontworpen. Stella Lux haalt op een zonnige dag in Nederland een range van 1.000 kilometer. Per saldo levert deze auto dus meer energie op dan ze gebruikt en is daarmee ‘energiepositief’. Het energie-overschot kan aan het elektriciteitsnet geleverd worden en zou daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van maatschappelijke problemen  op het gebied van energiegebruik.

Het studententeam neemt dit jaar wederom deel aan de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Deze wedstrijd voor zonneauto’s, met een afstand van 3.000 kilometer, gaat dwars door de outback van Darwin naar Adelaide. Het Eindhovense team rijdt in de ‘Cruiser Class’, een klasse voor gezinsauto’s. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. In 2013 won het team de titel in de Cruiser Class met zijn eerste auto Stella. Dit jaar weegt het aspect snelheid zwaarder in de beoordeling dan in 2013. Het team was daarom verleid om een lichtere auto te maken, met minder zitplaatsen. Toch koos het team opnieuw voor een volwaardige gezinsauto.  “Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is.” aldus Tom Selten, Team Manager van Solar Team Eindhoven

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.