Ads Top

Van energievreter naar bijna-passief

Ingenieursstudente Astrid Tijskens (KU Leuven) ontwikkelde een innovatief systeem om een gebouw langs de buiten­zijde te isoleren. “Je kunt er een niet-geïsoleerd gebouw eenvoudig, snel en goedkoop mee omvormen tot een passiefgebouw.”

Aan één van de wanden van gebouw B van het Departement Wiskunde op Campus Arenberg is sinds kort een kleine prefabconstructie bevestigd (zie foto – red.) Het gaat om een demo van het isolatie- en renovatiesysteem dat Astrid Tijskens (22) ontwikkelde voor haar masterproef. Die kadert in het project ‘Holistisch Duurzaam Bouwen’ (Holdub) van de Faculteit Ingenieurswetenschappen, een samenwerking tussen de departementen Werktuigkunde, Architectuur en Bouwkunde.

“Het systeem bestaat uit holle houten elementen die vooraf op maat worden gemaakt, met voorgemonteerde nieuwe ramen, ventilatie en zonwering,” legt Tijskens uit. “Nadat de elementen op de gevel zijn gemonteerd, worden de oude ramen langs binnen uitgebroken. De raamopening wordt zorgvuldig afgewerkt tot tegen de nieuwe buitenschil. Vervolgens wordt cellulose-isolatie in het prefabelement geblazen. Aan de buitenkant wordt alles luchtdicht afgekleefd en afgewerkt met gevelbekleding.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.