Ads Top

Vier netbeheerders gunnen slimme meter aan drie leveranciers

Energienetbeheerders Liander, Stedin, DELTA Netwerkbedrijf en Westland Infra hebben afgesproken de komende vijf jaar slimme meters af te nemen van drie leveranciers. De ontwikkeling en levering van in totaal circa 6 miljoen elektriciteit- en gasmeters werd via een Europese aanbesteding gegund aan Landis+Gyr en aan een samenwerking van Flonidan en Iskraemeco. Met de totale aanbesteding is een bedrag van circa 470 miljoen gemoeid. Tot en met 2020 krijgen alle huishoudens en kleinzakelijke ondernemingen een slimme meter aangeboden.

De vier netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de elektriciteit- en gasnetten in ongeveer tweederde van Nederland, in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Gelderland en Utrecht. De slimme meter kan op afstand worden uitgelezen. Naast een jaarlijkse factuur, krijgen klanten met een slimme meter automatisch zes keer per jaar een verbruiksoverzicht van hun leverancier. Overstappen naar een andere energieleverancier is simpeler: de slimme meter geeft de standen automatisch door. De eindafrekening is direct gebaseerd op de actuele meterstanden, waardoor misverstanden over betalingen minder vaak zullen voorkomen.

Deze slimme meters behoren tot de nieuwste generatie meters en communiceren via het door Liander en Stedin opgezette draadloze communicatienetwerk voor energienetten (CDMA), of via GPRS. In de aanbesteding is rekening gehouden met mogelijke veranderende eisen of nieuwe technologieën in de toekomst. Door de gezamenlijke aanbesteding verwachten de vier netbeheerders aanzienlijk te besparen op de kostprijs per meter. De meters voldoen daarnaast aan het 'Fair Meter Initiative'. Dat betekent dat bij de productie van deze energiemeters extra aandacht is voor de herkomst van de grondstoffen en voor hergebruik van de gebruikte materialen. De eerste leveringen van deze meters worden begin 2016 verwacht.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.