Ads Top

ThermoShield claimt energiebesparing zorgcomplexen

Kamers in verzorgingstehuizen en andere zorgcomplexen kunnen door het gebruik van ThermoShield verf sneller worden opgewarmd met minder energie, zo blijkt uit een recent onderzoek dat Duitse wetenschappers hebben gedaan in Amersfoort. Door deze reflecterende muurverf is het gemiddeld 1,7 graad warmer, behaaglijker en kunnen zorginstellingen ruim 10 procent besparen op stookkosten.

Het onderzoek in Amersfoort werd uitgevoerd door Prof. Dr. Ing. Peter Marx van de Beuth Hochschule in Berlijn en Ing. Matthias G. Bumann van het DIMaGB uit Berlijn. In een zorgcomplex werd de ene kamer met standaardverf geschilderd en de andere met ThermoShield. In beide ruimten werd eenzelfde ventilatorkachel gebruikt. Zowel de temperatuur op de wanden als de gevoelstemperatuur namen in de kamer met ThermoShield sterker toe, met 1,7 graden Celsius. Omgerekend scheelt dat 11 procent aan stookkosten. Daarnaast nam de luchtvochtigheid 5 procent sterker af ten opzichte van de standaardkamer, wat de behaaglijkheid ten goede komt. In de ThermoShield-kamer werd de warmte door het infraroodpaneel (merk: ThermIQ) beter verdeeld en werd het sneller behaaglijk met minder energie.


De muurverf van ThermoShield kenmerkt zich door NASA-technologie van de spaceshuttle. De verf bevat bijzondere keramische bolletjes die onder meer zorgen voor een reflecterende- en vochtregulerende werking. Zowel buiten als binnen is daarmee tientallen procenten aan energiebesparing mogelijk. De TopShield dakverf fungeert op warme dagen als een hitteschild en houdt gebouwen koel. ,,Negen van de tien telefoontjes die we tijdens deze hittegolf binnenkrijgen gaan dan ook over die verf," zegt Van Leeuwen. ,,TopShield reflecteert 80 tot 86 procent van het zonlicht, dus dat scheelt airco-kosten."

Met de uitslag van het onderzoek in Amersfoort hoopt ThermoShield zo snel mogelijk te worden toegelaten tot de databank van energiebesparende maatregelen die kennisinstituut ISSO in Nederland beheert. Sinds begin dit jaar hebben alle Nederlandse huishoudens hun energielabel ontvangen. Wie een hoger label wil en zijn woning energiezuiniger wil maken, kan kiezen uit diverse maatregelen als dubbel glas, een hr-ketel, warmtepompen, vloer- of gevelisolatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.