Ads Top

Bezoekers voor proefboring Blijham

Donderdag 9 juli hebben omwonenden de NAM boorinstallatie aan het Oosteinde bezocht. Naast hen waren ook het gemeentebestuur en raadsleden van Bellingwedde aanwezig. In vier groepen gingen de bezoekers over het boorterrein.

De bezoekers kregen uitleg over het boorproces en een rondleiding op het boorterrein. De boorinstallatie is de afgelopen week opgebouwd en zal in de komende dagen starten met de boorwerkzaamheden. De boring gaat naar een diepte van zo'n 3500 meter om te onderzoeken of er voldoende aardgas zit in dit kleine veld.

Eerst kregen de bezoekers een korte presentatie over aardgaswinning. Het gasveld bij Blijham behoort bij de 175 kleine gasvelden in Nederland. Deze velden zijn vaak een paar duizend keer kleiner dan het grote Groningen-veld. Alle kleine velden in Nederland zorgen voor zo'n 30% van het Nederlandse aardgas. De tijdelijke boorinstallatie bij Blijham reist constant door Nederland om deze kleine velden aan te boren.

Tijdens de rondleiding kwamen ook vragen over fracking. Deze techniek wordt sinds de jaren '50 gebruikt om de gas toestroom bij een deel van de kleine gasvelden te bevorderen. Gedurende de proefboring bij Blijham wordt geen fracking toegepast. Pas na de proefboring kan worden vastgesteld of fracking gedurende enkele uren in de toekomst nodig is. Ook kwamen er vragen over schaliegas. Daar waren de NAM-vertegenwoordigers duidelijk over: NAM wint geen schaliegas.
De bezoekers waren onder de indruk van de techniek. Hoe kun je zo precies het ondergrondse doel op 3500 meter diepte bereiken? Waarom gaan de werkzaamheden dag en nacht door?

De proefboring bij Blijham is over ongeveer twee maanden gereed. Dan weet NAM of er voldoende aardgas aanwezig is om tot productie over te gaan. Er zal dan een winningsplan worden aangevraagd en wordt een leiding aangelegd naar de NAM locatie bij Oude Pekela. Op zijn vroegst kan NAM in 2017 beginnen met de gaswinning van deze locatie aan het Oosteinde bij Blijham. Dan wordt op de locatie een kleine unit geplaatst, ter grootte van een fietsenschuur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.