Ads Top

Een tweede leven voor uitgeproduceerde gasputten

De studenten Sander Visser, Matthijs Noordhoek en Arianne Woudstra van de Hanzehogeschool in Groningen hebben de eerste prijs van de GasTerra Energizer Award (GTEA) gewonnen. Zij bedachten een plan om uitgeproduceerde gaswinningslocaties om te bouwen naar een Sustainable Transformed Energy Plant. De tweede prijs ging naar student Ludo Stanziani van de Avans Hogeschool met een applicatie waarmee gemeenten gebruikersgedrag kunnen beïnvloeden. De derde prijs werd in ontvangst genomen door Stingo Huurdeman, student aan de Hogeschool Utrecht, die een idee ontwikkelde voor de inzet van circulaire gevelelementen in de bouw.

De afgelopen maanden werkten hbo-studenten volop aan creatieve, vernieuwende afstudeeropdrachten voor de GasTerra Energizer Award (GTEA). Uiteindelijk werden van alle ingediende afstudeeropdrachten er tien genomineerd voor het GTEA Event op 3 juli 2015 in het Infoversum, Groningen. De afstudeeropdrachten waren van hoog niveau en varieerden van duurzame herbestemmingen voor kantoorgebouwen, een beleidsplan voor gemeenten om openbare ruimtes volledig energieneutraal te maken tot een spel waarbij kennisoverdracht over duurzame energie en bewegen hand in hand gaan.

De spanning liep hoog op tijdens dit event. De tien genomineerden presenteerden hun afstudeeropdrachten met verve voor een vakjury bestaande uit juryvoorzitter Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging van Hogescholen, Hugo Brouwer, voormalig macro-econoom bij het ministerie van Economische Zaken en Paulien Herder, hoogleraar Engineering Systems Design bij de TU Delft. Naast de drie prijzen maakten zij ook kans op de publieksprijs, een reischeque ter waarde van Euro 250 aangeboden door Internoord Reizen in Groningen. Jimmy Pieterson en Hester van Haalen, studenten van de Avans Hogeschool kregen de meeste stemmen van het publiek en namen deze prijs in ontvangst.

Uiteindelijk koos de jury als eersteprijswinnaar voor de Sustainable Transformed Energy Plant van Sander, Matthijs en Arianne. Zij werkten deze afstudeeropdracht uit voor Royal HaskoningDHV. Juryvoorzitter Thom de Graaf roemde deze afstudeeropdracht vanwege de creativiteit, actualiteit, goede technische, juridische én financiële analyse. Tweede prijswinnaar Ludo Stanziani won met het concept Ik Zit. Deze servicetool biedt gemeenten inzage hoe zij energie kunnen besparen door het gebruikersgedrag te beïnvloeden. Volgens jurylid Hugo Brouwer blonk dit idee uit in uitvoerbaarheid en vernieuwendheid onder andere ten aanzien van welke partners hierbij betrokken moeten worden. Tot slot legde Stingo Huurdeman beslag op de derde prijs met zijn afstudeeropdracht voor Heijmans Utiliteit om circulaire gevelelementen te ontwikkelen. "In deze afstudeeropdracht is ook goed gekeken naar de verschillende verdienmodellen en sociale aspecten van het circulair bouwen (100 procent recyclebaar) van gevelelementen", aldus jurylid Paulien Herder.

Naast de presentaties van de tien genomineerden hield de vorige prijswinnaar van 2013, Erik Bozelie, een gepassioneerd verhaal over wat er gebeurt na het winnen van de prijs. Zijn idee, de slimme radiator-upgrade, die ervoor zorgt dat minder gas wordt verbruikt en de energierekening dus naar beneden gaat, ligt inmiddels bijna in de schappen. Reden voor Dagvoorzitter Art Rooijakkers om het eerste exemplaar alvast te bestellen! DJ Jonas van der Vlugt sloot deze zomerse dag swingend af.
Uitdagende afstudeeropdrachten op het gebied van duurzaamheid en de beste hogeschoolstudenten uit alle hoeken van Nederland die het tegen elkaar opnemen.

Dat is in het kort de GasTerra Energizer Award (GTEA). Aardgashandelaar GasTerra organiseerde voor de zesde keer de GTEA. Deze editie konden studenten zelf een afstudeeropdracht indienen voor de vrije categorie of een afstudeeropdracht uitwerken voor één van de vijf partners: Enexis, Heineken, Heijmans, Royal HaskoningDHV en het UMCG.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.