Ads Top

Tarieven per 1 juli bij alle Nederlandse energieleveranciers omlaag

Per 1 juli ontvangen Nederlandse huishoudens per mail of brief hun nieuwe energietarieven. In dit geval goed nieuws, want de variabele tarieven voor stroom en gas dalen bij bijna alle Nederlandse energieleveranciers. Dat verwacht vergelijkingswebsite Pricewise na onderzoek onder leveranciers, inkopers en experts op de energiemarkt. De variabele prijs voor gas daalt tussen de 4 en 8 procent en elektriciteit tussen de 2 en 4 procent. De energierekening van meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens gaat daardoor omlaag. Gemiddeld tussen de 30 en 60 euro op jaarbasis.

Vooral de daling van de gasprijs heeft een grote impact op de energierekening. Het gasverbruik is goed voor ongeveer de helft van de rekening. Een Nederlands huishouden met gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1600 m3 gaat op jaarbasis tussen de 25 en 50 euro minder betalen voor gas en 5 tot 10 euro minder voor elektriciteit.

De nieuwe, lagere tarieven gaan in per 1 juli 2015. Ze gelden voor alle klanten met een energiecontract met variabele tarieven. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo een energiecontract. De meeste hiervan zitten bij Nuon, Eneco en Essent.

Niels Brolman, directeur Pricewise: "Het is goed om te zien dat de prijsdalingen op de energiemarkt nu ook leiden tot lagere energietarieven voor consumenten. Tegelijkertijd blijven de prijsverschillen tussen de energieleveranciers in Nederland aanzienlijk. Met name consumenten met een variabel energiecontract kunnen relatief veel besparen door hun tarieven kritisch te vergelijken met die van andere leveranciers en ook te kijken naar contracten met vaste tarieven voor meer zekerheid. Vaste tarieven liggen vaak zelfs lager dan variabele tarieven."

Essent publiceerde onlangs al dat zij haar variabele tarieven verlaagt. Gas daalt daar tussen de 5 en 8%, elektriciteit tussen de 2 en 4%. Bij Delta daalt de gasprijs met 4%, maar blijft het tarief voor elektriciteit gelijk. Pricewise verwacht dat Nuon en Eneco spoedig zullen volgen en dat ook kleinere spelers als Energiedirect, de Nederlandse Energie Maatschappij en Greenchoice met een prijsdaling zullen komen.

Netbeheerder TenneT verklaart de daling van de tarieven voor elektriciteit in Nederland onder andere door het goed verbonden netwerk van Nederland met omringende Europese landen. TenneT-woordvoerder Jeroen Brouwers: "We hebben een groot aantal verbindingen over land en zee met Duitsland, Noorwegen en binnenkort Denemarken. Ook is er nu meer handel mogelijk in elektriciteit tussen Europese landen doordat de systemen van Europese netbeheerders en elektriciteitshandelsmarkten onlangs slim aan elkaar gekoppeld zijn." Daardoor kan ook goedkope groene stroom uit Duitsland, overcapaciteit uit pieken in zonne- en windenergie, steeds beter doorgang vinden naar Nederland. Dat levert de Nederlandse consumenten volgens TenneT naar schatting jaarlijks gezamenlijk zo'n 80 miljoen euro op.

De daling van de gasprijs is gevolg van een afnemende vraag. Deze neemt al enkele jaren af door betere isolatie en zachte winters. Daarnaast speelt de dalende olieprijs een rol. Hoewel de invloed van de olieprijs steeds kleiner wordt op consumententarieven door de gedeeltelijke loskoppeling van de gas- en olieprijs sinds de oprichting van een vrije gasmarkt. Gas is nu verkrijgbaar op de vrije markt en in olie-gekoppelde contracten. De meeste leveranciers kiezen voor een combinatie van deze twee. De prijs wordt hierdoor lager.

"De verminderde gaswinning in Groningen heeft wel directe gevolgen voor de Nederlandse schatkist, maar geen aanwijsbare invloed op de gasprijs van de Nederlandse consument. De prijs die leveranciers betalen voor de inkoop van gas komt namelijk tot stand op de Europese markt. De
Groningse gasbel heeft verhoudingsgewijs maar een klein aandeel in de totale Europese gasmix. Het gas uit Rusland bijvoorbeeld speelt voor de Europese energievoorziening en gasprijs een veel grotere rol." aldus Anton Buijs, woordvoerder van GasTerra. Het handelsbedrijf verwacht geen schaarste in de gastoevoer de komende jaren.

Pricewise directeur Niels Brölman: "Hoewel de energietarieven voor consumenten worden beïnvloed door de prijzen op de energiemarkt, worden tarieven ook in grote mate bepaald door de inkoopstrategie, concurrentiepositie, overhead kosten en winstmarges van energieleveranciers. Hierdoor blijven prijsverschillen tussen leveranciers erg grillig, ondanks de verwachting van een verdere daling in de stroomprijs als gevolg van een betere verbinding van Europese elektriciteitsnetten en een redelijk stabiele gasprijs."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.