Ads Top

Eerste gas-aangedreven veerboot pendelt milieuvriendelijk naar Borkum

Op 17 juni is aan de Duitse Noordzeekust een nieuw tijdperk aangebroken. In de haven van Emden begint de veerboot MS Ostfriesland van rederij AG Ems aan haar maiden trip naar Borkum. Het is de eerste veerboot met een milieuvriendelijke aandrijving op basis van vloeibaar aardgas LNG (Liquefied Natural Gas). Rederij AG EMS uit Emden is van plan om de verbeterde auto- en passagiersveerboot het hele jaar door als lijndienst te gebruiken tussen Emden, Borkum en Eemshaven. De EU ondersteunt dit project door een bijdrage uit hoofde van de TEN-T regeling.

Passagiers op de veerboot tussen de Eemshaven en Borkum zien geen rookpluimen meer uit de scheepsschoorsteen komen in plaats van de gebruikelijke scheepsdieselwolken.

Het gebruik van LNG als brandstof scheelt ruim negentig procent in de uitstoot van stikstof-en zwaveloxide en twintig procent van het broeikasgas CO2. De uitstoot van fijnstof is zelfs helemaal verdwenen. Ook wordt het schip energiezuiniger. Zo wordt de kou die vrijkomt door van het vloeibare LNG weer gas te maken, benut voor de airconditioningsinstallaties.

De nieuwe motoren, vier in totaal, wekken met de nieuwe brandstof LNG stroom op voor twee elektromotoren. Die leveren meer pk's dan de twee oude motoren. Ook de besturing wordt anders. In plaats van de gebruikelijke roeren krijgt de Ostfriesland vier schroeven die in alle richtingen draaibaar zijn. Daardoor kan het schip makkelijker manoeuvreren.

Rederij AG EMS kiest duidelijk voor het milieu, en vanuit dat oogpunt hebben ze de MS Ostfriesland zorgvuldig laten ombouwen. Het is het eerste zeeschip dat in de EU is omgebouwd naar LNG. Het is een Nederlands - Duits project, waarin Groningen Seaports en Energy Valley ook een belangrijke rol spelen. Zij moeten er voor zorgen dat er LNG-faciliteiten in het Noorden komen, zoals een bunkerstation.

De ontwikkeling van LNG wordt in de Energy Valley regio begeleidt door Stichting Energy Valley en de TaskForce LNG Noord-Nederland. Op nationaal niveau wordt deze ontwikkeling uitgevoerd door het Nationaal LNG Platform onder de noemer van de Green Deal LNG Rijn en Wadden waar Energy Valley ook aan deelneemt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.