Ads Top

Rechter doet uitspraak in proefproces voor gelijke behandeling bezitters zonnepanelen

Vandaag doet naar verwachting de rechtbank van Den Haag uitspraak in een zaak die is aangespannen door energiecoöperatie LochemEnergie en energiebedrijf Eneco tegen de Belastingdienst. Kern van deze zaak is dat eigenaren en huurders van zonnepanelen op andermans dak belasting moeten betalen over de stroom die opgewekt wordt. Eigenaren van zonnepanelen op eigen dak hoeven dat niet.

Eneco en LochemEnergie zijn het niet eens met het standpunt van de Belastingdienst. Er ontstaat zo ongelijkheid voor een grote groep burgers die geen geschikt eigen dak heeft maar wel wil meedoen met de transitie naar een duurzame energievoorziening door te investeren in zonnepanelen of door deze te huren in een collectief zonnepark. Zij krijgen nu een lagere opbrengst uit hun zonnepanelen omdat ze via Eneco belasting moeten betalen voor de 'levering' van stroom terwijl dit al hun eigen, zelf opgewekte stroom is.

Paul Stolte namens LochemEnergie: "Het gaat ons om het principe. Iedere burger moet onder dezelfde omstandigheden kunnen bijdragen aan de energietransitie. Dit geldt wat ons betreft dus ook voor de toepassing van de belastingvrijstelling voor eigen opwek. Daar maken wij ons sterk voor."
Paul van der Hoeven van Eneco: "Er is in zonneland een situatie ontstaan die wel eens wordt vergeleken met het kweken van groente. Als je komkommers koopt bij de groenteman dan betaal je daar belasting over. Dat is duidelijk. En als je komkommers uit eigen tuin eet dan betaal je daar geen belasting over. Ook duidelijk. Maar waarom zou je belasting moeten betalen over komkommers die je uit je eigen volkstuin haalt?"

De juridische procedure is in goed overleg met de Belastingdienst gestart in het eerste kwartaal van 2014 en wordt gevoerd namens één lid van de coöperatie. De totale opwek van deze klant is 1.150 kWh en de teruggevraagde energiebelasting is 163 euro (0,14228 euro per kWh). In totaal treft het geschil 30 leden van de coöperatie die zonnepanelen hebben gehuurd als onderdeel van een project om op het gemeentehuis van Lochem een collectief zonnedak te realiseren. Gemiddeld genomen zou het voor het gehele zonnepark dus gaan om een afdracht van 30 leden x 163 euro = 4.890 euro per jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.