Ads Top

Eneco wil in gesprek met politiek over dreigende splitsing

De Hoge Raad heeft vorige week een uitspraak gedaan over de gedwongen splitsing van de Nederlandse energiebedrijven. De Hoge Raad oordeelde dat de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) niet in strijd is met het Europees recht. Voor een uitspraak over inbreuk op eigendomsrecht, waar Eneco en Delta ook een beroep op doen, verwijst de Hoge Raad terug naar het Gerechtshof van Amsterdam. Hierdoor is er nu nog steeds geen finale duidelijkheid in deze langslepende zaak.

Splitsing van Eneco in een separaat netwerk- en leveringsbedrijf is om een aantal redenen niet in het belang van Eneco en de duurzame transitie van de energievoorziening in Nederland. Nederland is dan immers het enige land in Europa waar energiebedrijven gedwongen zijn gesplitst. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie. Buitenlandse energiebedrijven die actief zijn in Nederland hoeven in hun eigen land namelijk niet te splitsen.

Door deze wet in werking te laten treden, dreigt uitverkoop van de Nederlandse energiebedrijven Delta en Eneco en verlies van invloed over onze nationale energiesector. Bovendien zal bij Eneco Groep er op korte termijn sprake zijn van verlies van ruim 400 miljoen euro aan investeringsmogelijkheid voor bijvoorbeeld de bouw van windparken en biomassa-installaties, en de aanleg van warmteleidingen. Ook zal het tot onvermijdelijk banenverlies leiden dat kan oplopen tot 1.000 banen.

Volgens Eneco is de politiek nu aan zet om te bepalen of nut en noodzaak aanwezig zijn om splitsing ook daadwerkelijk af te dwingen. Eneco heeft zich altijd tegen de splitsingswet verzet.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.