Ads Top

Meer stroomverbruik tijdens hittegolf: stijging van 10 procent verwacht

Het tropische weer dat voor de komende dagen is voorspeld, zal ervoor zorgen dat Nederland meer elektriciteit verbruikt dan normaal. Dat meldt energiebedrijf Essent. Dat komt omdat de airconditioning en ventilatoren dan op volle toeren draaien.

Op de dagen dat het kwik de 30 graden aantikt, verbruiken we met elkaar zo’n 10 procent meer elektriciteit dan gemiddeld. Zodra de temperatuur daalt, vlakt de piek in het stroomverbruik af. Naar zo’n 7,5 procent bij temperaturen rond de 27 graden.

Om het huis aangenaam koel te houden, zonder meer stroom te verbruiken, geeft Essent huishoudens de volgende tips:

-       Slim ventileren: houd bij zomers weer ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten bij voorkeur tot 5 graden. Zet ramen en/of deuren pas open op de momenten dat het buiten koeler is, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts;

-       Energiezuinig verlichten: laat het licht niet branden in een kamer die niet wordt gebruikt en vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen. Die geven minder warmte af, waardoor een airco of ventilator minder hard hoeft draaien om het huis koel te houden. Bovendien levert dit een extra besparing op: minimaal 20 euro per jaar bij de vervanging van twee gloeilampen van 40 watt door twee ledlampen.

-       Goed isoleren: door de spouwmuur, dak of vloer te laten isoleren, blijft het in de zomer binnen lekker koel. Zo valt bovendien tot 30 procent  energie te besparen.

-       Heb je toch een airco nodig, kies dan voor een energiezuinig exemplaar. Dat levert een besparing op tot 60 euro per jaar en een bijdrage aan een beter milieu.

Meer praktische tips om te besparen op energiekosten zonder in te leveren op comfort zijn te vinden op www.essent.nl/bespaartips

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.