Ads Top

Scouting gaat voor zonne-energie

Alle Scoutinggroepen over op zonnestroom. Dat is het doel van de nieuwe actie 'Scouting Zonnestrijd' van Natuur & Milieu en Scouting Nederland die vandaag start. Natuur & Milieu helpt Scoutinggroepen met de crowdfunding van hun eigen zonnepanelen. Alle 1.100 Scoutinggroepen in Nederland kunnen zich vanaf vandaag inschrijven.

'Scoutinggroepen en duurzame energie zijn een uitstekende match. Bij onze eerste actie in 2014, toen vijf Scoutinggroepen gratis zonnepanelen konden winnen, meldden zich in  no time 250 Scoutinggroepen aan. Iedereen mocht stemmen op zijn favoriete Scoutinggroep. 57.000 Nederlanders brachten hun stem uit. De Scouts zelf bleken zeer creatief in het werven van stemmen. Dat enthousiasme verwachten we ook bij deze nieuwe actie,' aldus Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu. Dankzij Scouting Zonnestrijd komen duizenden kinderen en ouders in aanraking met duurzame energie.

Vanaf 20 mei tot 17 juli kan iedere Scoutinggroep zich hier aanmelden voor de nieuwe actie. In juli en augustus ontvangen alle deelnemers een advies op maat voor zonnepanelen op hun Scoutinggebouw. Dit advies bevat ook het streefbedrag dat zij bij elkaar moeten brengen. De strijd barst los op 5 september. Binnen acht weken moet het eindbedrag binnen zijn. Natuur & Milieu ondersteunt de Scoutinggroepen met materiaal, website, communicatiemiddelen en advies. 'Voor Scouts is dit een mooie manier om zelf aan de slag te gaan met duurzame energie. In tegenstelling tot onze vorige actie kan nu iedere Scoutinggroep profiteren van zonnepanelen,' aldus Olof van der Gaag.

Iedere deelnemende Scoutinggroep ontvangt van de ASN Bank een startbedrag van 100 euro, als zij voor de crowdfundingsactie een rekening ASN Sparen Zakelijk bij de ASN Bank opent. Om de competitie tussen Scoutinggroepen aan te wakkeren, deelt Natuur & Milieu vier maal 400 euro uit. Tweemaal 400 euro aan de groepen die op een bepaald moment het hoogste bedrag hebben verzameld. Ook beloont Natuur & Milieu de meest originele inspanning met twee prijzen van 400 euro. Voor de Scoutinggroep die als eerste het streefbedrag binnenhaalt, organiseert Natuur & Milieu een groot Zonnefeest om de zonnepanelen te onthullen.

Scoutinggroepen met zonnepanelen profiteren van een flinke besparing op hun energierekening. Wie vijftien panelen (kosten: 6250 euro) aanschaft, bespaart de eerste jaren ruim 800 euro op de energierekening. Anders gezegd: het rendement bedraagt 16% over 25 jaar. Natuurlijk kan een groep ook minder zonnepanelen installeren. Een pakket van tien panelen kost een groep 4498 euro en levert in het eerste jaar een besparing op van 564 euro. De terugverdientijd is acht jaar, met een rendement van 14,6% over 25 jaar.

Scouting Nederland is de grootste jongerenorganisatie van Nederland met 100.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Bij Scouting worden kinderen en jongeren uitgedaagd om zich persoonlijk te ontwikkelen. Gebruikmaken van duurzame energie past goed bij de maatschappelijk bewuste houding die Scouting Nederland haar leden meegeeft. De ASN Bank steunt deze actie omdat zij wil bijdragen aan een veilig, leefbaar en stabiel klimaat. Dat doet zij samen met partners als Natuur & Milieu, die hetzelfde doel nastreven. Eneco is leverancier van de zonnepanelen. Bij de keuze van de leverancier van de panelen en omvormers is ook gelet op de duurzaamheid in samenwerking met de ASN Bank. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.