Ads Top

Mulder (CDA) over gasbesluit: het roer is om

“Het roer is eindelijk om, de gaswinning gaat definitief verder omlaag. De staatskas staat niet langer voorop, maar de veiligheid voor inwoners en de leveringszekerheid. Daar vraagt het CDA al jaren om.” Dat zei CDA woordvoerder energie Agnes Mulder in haar reactie op het besluit van minister Kamp om de gaswinning zo ver als momenteel haalbaar is, te verminderen. Daarom wordt de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtgedraaid.

In het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen staat dat het terugbrengen van de winning zorgt voor een kleiner aantal en minder hevige aardbevingen. Kamp wil de winning voor heel 2015 beperken tot maximaal 30 miljard kuub. Dat betekent dat er in de tweede helft van dit jaar nog maximaal 13,5 kuub mag worden. De gaswinning in Groningen werd eerder dit jaar al teruggeschroefd van 39,5 miljard kuub voor heel 2015, naar 16,5 miljard kuub voor de eerste helft van dit jaar. Op 1 juli 2015 wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over dit gasbesluit.
Het CDA wil al langere tijd dat de gaswinning wordt teruggebracht naar het laagste niveau dat vanuit leveringszekerheid haalbaar is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.