Ads Top

Provincie steunt zonnecollectieven in Groningen met premie

Wie samen met anderen zonne-energie wil produceren kan van de provincie een geldbedrag krijgen. Projecten waarbij bijvoorbeeld zonnepanelen op gymzalen of op braakliggende grond worden geplaatst, zijn vaak ingewikkeld om op te zetten en komen nu nog onvoldoende op gang. De provincie wil dit soort initiatieven ondersteunen en stelt daarom in totaal 200.000 euro beschikbaar.

Met een financiële bijdrage (de zogeheten postcoderoospremie) en deskundig advies wil de provincie een aantal kansrijke projecten verder helpen. Andere initiatieven kunnen daardoor leren hoe collectieve zonne-energieprojecten het best kunnen worden opgezet. De projecten moeten uiterlijk in 2016 worden uitgevoerd en voldoen aan geldende planologische kaders.

Leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen dankzij de Regeling Verlaagd Tarief van het Rijk een belastingkorting van 7,5 cent per kilowattuur krijgen op hun gezamenlijk opgewekte zonne-energie. Deze regeling is bekend als de 'postcoderoosregeling' en geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in een zogenaamde postcoderoos rondom deze zonnepanelen wonen.

De provincie heeft een handboek opgesteld (PDF PDF-bestand, 6 MB) dat de postcoderoosregeling beter bruikbaar maakt. Dit handboek moet samen met de nieuwe postcoderoospremie van de provincie ervoor zorgen dat de eerste vier projecten nog dit jaar van start kunnen gaan. Het is de bedoeling dat de zonnecollectieven hun ervaringen delen, zodat andere initiatieven daarvan kunnen profiteren.

Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts (LEV) adviseert collectieven en voert de postcoderoospremie uit. Het Servicepunt LEV wordt gefinancierd door de provincie en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen en Groninger Dorpen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.