Ads Top

TNO biedt India nieuwe koeltoepassing op zonne-energie voor voedselzekerheid

Zaterdag 6 juni heeft Premier Mark Rutte in het kader van de handelsmissie naar India (met de ministers Ploumen en Dijksma), het project FoodTechIndia officieel geopend tijdens een signing ceremony.

TNO is een van de partners van dit project in India dat als doel heeft een efficiënte koel keten op te zetten voor voedsel producten van de bron tot de supermarkt. Het grote project van 6 miljoen euro is een publiek private samenwerking en wordt deels gefinancierd door het voedselzekerheid (FDOV) programma van de Nederlandse Overheid. Het project wordt getrokken door Larive International met als overige partners Broekman Logistics en Rijkszwaan, en de Indiase Future Group (Retail supermarkt keten) en Art of Living (NGO, boeren participatie). Het is het eerste project in India waarbij de gehele keten van voedselvoorziening door middel van een efficiënte koel logistiek en opslag cyclus van de bron tot aan de supermarkt wordt gedemonstreerd. Alle partners zijn actief op verschillende elementen van de koel keten in zowel Nederland als India.

TNO heeft een grote rol in dit project en demonstreert een innovatieve nieuwe koeltoepassing voor kleinschalige decentrale koelhuizen en vrachtwagens gebaseerd op zonne-energie. De technologie gebruikt direct zonlicht en verdampingswarmte om een koeleffect teweeg te brengen ten opzichte van de buiten temperatuur. Het grote voordeel van deze technologie is dat hij decentraal en goedkoop kan worden opgezet, waardoor de houdbaarheid van landbouwproducten in ruraal India significant kan worden verlengd en de verliezen in zowel kwantiteit als kwaliteit sterk dalen. Dit draagt rechtstreeks bij aan het verhogen van inkomens van deze vaak kleine boeren alsmede de beschikbaarheid van hoge kwaliteit voedsel voor de Indiase consument. Dit project is een initiatief van TNO Innovation for Development en zal 5 jaar duren. De demonstratie van de koel keten vindt plaats in de Indiase deelstaten Tamil Nadu en Karnataka, waar het een grote impact zal hebben bij zo’n duizend lokale boeren en distributeurs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.