Ads Top

Noorwegen passeert Rusland als belangrijkste olieleverancier

In 2008 was een derde van de Nederlandse import van ruwe aardolie afkomstig uit de Russische Federatie. Zes jaar later was het aandeel afgenomen tot een kwart. Tegelijkertijd zag Noorwegen, een vergelijkbaar importland, zijn olie-export naar Nederland bijna drie keer groter worden. In het vierde kwartaal van 2014 was de invoerstroom uit Noorwegen zelfs groter dan die uit Rusland. Wel lag het jaarcijfer van de Russische olieimport nog iets hoger dan deze import uit Noorwegen. Dit maakt CBS vandaag bekend.

De afgelopen jaren was Rusland verreweg de belangrijkste leverancier van ruwe aardolie. Gedurende 2014 zakte de import van ruwe aardolie uit Rusland weg. Deze afname ging samen met een forse invoerstijging uit Noorwegen. In heel 2014 daalde het importvolume van Russische aardolie met 17 procent. Hier tegenover stond een invoer toename van Noorse olie van 40 procent.
      
Ruwe aardolie is Nederlands belangrijkste invoerproduct. Het afgelopen jaar werd voor 36 miljard euro (57 miljard kg) ruwe aardolie ingevoerd. Hiervan is bijna de helft afkomstig uit Rusland en Noorwegen. Een flink deel van de ingevoerde ruwe aardolie wordt in Nederland verwerkt tot geraffineerde aardolieproducten. Deze producten zijn grotendeels voor de export bestemd. In de periode 2008-2014 groeide de totale invoer van ruwe aardolie met 13 procent. In diezelfde periode daalde de invoer van Russische aardolie met 16 procent. In 2014 werd ook flink meer olie ingevoerd uit Irak en Nigeria dan zes jaar eerder.

Noorwegen en Rusland zijn in meerdere opzichten voor de Nederlandse goedereninvoer vergelijkbare landen. In 2014 was Rusland onze zesde invoerpartner met een invoerwaarde van ruim 18 miljard euro. Noorwegen stond op plaats 8 (bijna 15 miljard euro). De Nederlandse import uit beide landen wordt gedomineerd door minerale brandstoffen zoals olie(producten) en gas. Vrijwel alle ingevoerde olie wordt in Nederland tot geraffineerde aardolieproducten verwerkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.