Ads Top

'Zorg dat de energietransitie op volle kracht door kan'

De val van het kabinet Rutte IV betekent vertraging op de voortgang van veel belangrijke maatschappelijke en economische thema's, en mogelijk zelfs het stil vallen van deze thema's. De netbeheerders willen daarom op maximale snelheid kunnen blijven doorbouwen aan de energietransitie.

'Veel van onze projecten hebben een doorlooptijd van 8-10 jaar. Om de klimaatdoelen van 2030 te halen kunnen we geen vertraging in de besluitvorming van onze projecten en de daarvoor noodzakelijke wetgeving gebruiken. Een vertraging van een jaar of langer betekent in het ergste geval dat de klimaatdoelen van 2030 uit zicht verdwijnen,' zegt Hans-Peter Oskam, Directeur Energietransitie & Beleid bij Netbeheer Nederland.

Concreet dreigen nu al 3000 projecten van de netbeheerders stil te vallen door de stikstofproblematiek. Daarom hebben de netbeheerders eerder dit jaar gepleit voor een stikstofvrijstelling, het inrichten van stikstofbanken en het versnellen van de vergunningverlening.

Om de problemen van het volle stroomnet aan te pakken is er met het kabinet een gezamenlijke aanpak (Landelijke Aanpak Netcongestie (LAN) gelanceerd waarin meer dan 100 acties staan die het komende jaar uitgevoerd moeten worden. Elke vertraging die erbij komt zorgt ervoor dat bedrijven en consumenten langer te maken hebben met een vol stroomnet dan nodig.

De val van het kabinet Rutte IV betekent dat de politieke en ambtelijke voortgang op veel onderwerpen lange tijd stil dreigt te vallen, waarschuwt ook Tennet. Het betekent ook onrust in Den Haag omdat de verkiezingscampagne begonnen is. 'Met alle uitdagingen kan Nederland zich dat niet veroorloven. Samen met de decentrale overheden roepen wij u op om er alles aan te doen om te voorkomen dat Nederland stil komt te staan. Het parlement moet besluiten kunnen nemen die nodig zijn om dit land draaiend te houden.'

Daarnaast moeten er ook komend jaar door het Rijk beslissingen worden genomen over de aanleg van waterstofnetwerken, hoogspanningsstations en warmtenetten. Ook de afronding van lopende trajecten rondom de financiering van de netbeheerders zijn cruciaal om te kunnen blijven investeren in deze projecten.

Op het gebied van wetgeving zijn onlangs door het kabinet de Energiewet en de wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie naar de Tweede Kamer gestuurd en die wachten nu op behandeling. Vertraging van deze wetten betekent concreet dat netbeheerders minder snel aan de slag kunnen met het creëren van meer ruimte op de volle stroomnetten en ook de verduurzaming van wijken minder goed van de grond komt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.