Ads Top

Onderzoek: Vertrouwen in energiemaatschappijen extreem laag

De Nederlandse huiseigenaar voelt zich steeds verder verwijderd van de grote energiebedrijven. Hogere energiekosten vanwege doorberekeningen van de netbeheerder en een halvering van de vergoeding voor overtollige zonne-energie doen dit geen goed. Uit nieuw onderzoek onder Nederlandse woningeigenaren blijkt dat het grote merendeel geen vertrouwen heeft in energiemaatschappijen:

Meer dan vier op de vijf (84,5 procent) huizenbezitters vinden dat deze bedrijven de economische situatie misbruiken om aan hen te verdienen, terwijl veel huishoudens moeite hebben om de hoge rekeningen te kunnen betalen.

Bijna 70 procent verwacht bovendien dat energiemaatschappijen de prijzen ook in 2024 kunstmatig hoog zullen houden.

Het onderzoek is uitgevoerd onder Nederlandse woningeigenaren in opdracht van het beursgenoteerde Otovo, de grootste online marktplaats voor de installatie van zonnepanelen in Europa.

Recent maakten Nederlandse netbeheerders bekend de rekening voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet door te gaan berekenen aan de consument. Dit is volgens hen nodig om het stroomnetwerk stabiel te houden vanwege het sterk wisselende aanbod van zon- en windenergie.

Bijna zes op de tien Nederlandse woningeigenaren willen vanwege de hoge energieprijzen zelfvoorzienend(er) worden in de energieopwekking. Echter meent bijna een derde van de respondenten dat energiemaatschappijen liever niet willen dat mensen zonnepanelen hebben, omdat ze dan minder inkomsten genereren.

Ook in de nabije toekomst zijn de vooruitzichten niet gunstig, vermoeden woningbezitters;
tweederde verwacht namelijk dat energiemaatschappijen de prijzen in 2024 kunstmatig hoog zullen houden. Dertig procent van de Nederlandse woningbezitters vindt dat de overheid onder één hoedje speelt met de energiemaatschappijen. Prijsonderhandelingen tussen overheid en energiemaatschappijen moeten dan ook openbaar gevoerd worden, zegt ruim acht op de tien. Nationaliseren van de energiemarkt vindt 59 procent van de huiseigenaren een goed idee.

Belangrijkste resultaten
•    84,5 procent van de Nederlandse huiseigenaren vindt dat energieleveranciers de huidige economische situatie misbruiken om winst te maken ten koste van Nederlandse huishoudens
•    66,8 procent van huiseigenaren verwacht dat energiemaatschappijen de prijzen kunstmatig hoog zullen houden in 2024
•    81,2 procent van de huiseigenaren vindt dat prijsonderhandelingen tussen overheid en energiemaatschappijen openbaar gevoerd moeten worden
•    58,9 procent van de huiseigenaren vindt dat de overheid de energiemarkt moet nationaliseren
•    58,1 procent van de huiseigenaren wil zelfvoorzienend(er) worden in de energieopwekking
•    31,3 procent van de huiseigenaren zegt dat energiemaatschappijen liever niet willen dat mensen zonnepanelen hebben, omdat zij dan minder inkomsten genereren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.