Ads Top

Helft van Nederlandse stroom is nu duurzaam

De Nederlandse stroomproductie heeft in het eerste halfjaar van 2023 een mijlpaal bereikt, dit meldt het Nationaal Klimaat Platform in een persbericht. Door een gestage groei in de laatste jaren is het aandeel van hernieuwbare elektriciteit nu 50 procent, gemiddeld over zes maanden. Over de eerste helft van 2022 was dat nog 43 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Energieopwek.nl. De verwachting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is dat het aandeel door zal stijgen tot 85 procent hernieuwbaar in 2030.

Weliswaar werd het percentage van 50 procent in zonnige of winderige maanden wel eerder overschreden, maar nog niet in het gemiddelde over een half jaar. Het bereiken van de mijlpaal is mede te danken aan een kleine afname van het totale Nederlandse stroomverbruik in dit halfjaar. Het is te verwachten dat het gemiddelde over het hele jaar 2023 ook boven de 50 procent zal uitkomen, omdat de komende maanden nieuwe windturbines op zee in gebruik zullen komen (zoals voor Hollandse Kust Zuid), en ook de groei van zonnepanelen en wind op land gewoon doorgaan.

Bij een gelijkblijvende bijdrage van biomassa zat de groei het afgelopen halfjaar vooral in het aandeel van zonnestroom: van 15,5 procent in de eerste helft van 2022 naar bijna 19 procent nu. In juni scoorden zonnepanelen een nieuwe top, met meer dan een derde van alle stroom. Ook de bijdrage van windenergie steeg in het eerste halfjaar: turbines op land leverden ruim 14% van alle stroom (12% in 2022), zee-windturbines ruim 8,5% (7% vorig jaar).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.