Ads Top

'Energieleveranciers zaaien verwarring met terugleververgoeding vast contract'

Energiebedrijven DGB, Energiedirect en Essent hanteren ten onrechte variabele vergoedingen voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen bij klanten met een vast contract. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Wanneer consumenten een vast energiecontract hebben, wil dat zeggen dat zij gedurende een afgesproken periode een vast tarief betalen voor stroom en gas. Die vaste tarieven gelden niet alleen voor de geleverde energie, maar ook voor de teruggeleverde, zo stelt de Consumentenbond in een brief aan de DGB, Energiedirect en Essent.

De Consumentenbond wijst daarbij op de algemene voorwaarden Levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers (2017). Daarin staat dat als er vaste leveringstarieven zijn afgesproken, deze tijdens de looptijd van de overeenkomst niet gewijzigd mogen worden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen tarieven voor verbruik en tarieven voor teruglevering.

Vast is vast, en niet een beetje vast, zegt de bond. Dat deze leveranciers in hun algemene voorwaarden zetten dat terugleververgodingen bij een vast contract kunnen wijzigen, is onrechtmatig.

De Consumentenbond startte een onderzoek naar terugleververgoedingen, nadat consumenten klaagden over onduidelijkheden daarover bij vaste contracten. Van de 31 onderzochte energieleveranciers, hanteert het merendeel bij een vast contract zowel voor geleverde als teruggeleverde stroom vaste prijzen. Een paar leveranciers zijn daar minder duidelijk over. Zo staat in de productvoorwaarden van Delta energie dat het bedrijf de hoogte van de terugleververgoeding kan aanpassen. En ook klanten van Eneco kregen eerder te horen dat de tarieven voor teruglevering konden wijzigen gedurende de looptijd van het contract.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.