Ads Top

Vergunning voor zonnepark Panderweg Oost

Vattenfall mag een zonnepark bouwen in de gemeente Buren. De gemeenteraad ging onlangs akkoord met het verlenen van de benodigde vergunningen. Daarmee is de komst van het zonnepark een stap dichterbij gekomen.

Het zonnepark moet komen aan de noordkant van de A15 en ten zuiden van de Zilverlandseweg. Zonnepark Panderweg-Oost heeft een omvang van 35 hectare, waarvan 23,5 hectare bestemd is voor zonnepanelen. De overige 11,5 hectare wordt landschappelijk ingericht. Zo wordt het zonnepark omgeven door een blauwgroene zone. Hier past men een brede watergang met natuurvriendelijke oevers toe en maken we een kruidenrijke zone. Deze kruidenrijke zone zaaien we in met een mengsel dat veevriendelijk is, zodat het geen risico’s vormt voor omliggende agrarische percelen en het juist een kans is voor bijvoorbeeld schapenbegrazing.

Nu de vergunningen zijn afgegeven, kan Vattenfall subsidie gaan aanvragen voor het park. Daarna wordt begonnen met de aanbesteding voor de bouw. Wanneer beide succesvol zijn afgerond, kan daarmee worden begonnen. Volgend jaar moeten de eerste werkzaamheden plaatsvinden. De eerste stroom wordt in het voorjaar van 2025 geproduceerd.

Bij uitschakelende omvormers geldt daarom ook ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het is slim om zonnestroom direct te gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. Dit wordt extra relevant bij de afbouw van de salderingsregeling in 2025. Zet daarom overdag - als de zon volop schijnt - apparaten die veel energie verbruiken aan, zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Of maak gebruik van slimme apparaten. Die kunnen geprogrammeerd worden om op piekmomenten aan te gaan. Zo wordt opgewekte stroom direct verbruikt, vermindert de druk op het stroomnet en is de kans kleiner dat zonnepanelen uitschakelen. Daarmee halen huishoudens meer rendement uit hun panelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.