Ads Top

Nederlandse huizen steeds energiezuiniger: helft heeft groen label

Ons land maakt grote stappen in het verduurzamen van woningen. Bijna de helft van onze huizen (48,7%) heeft een groen label (A of B). Dat zijn de hoogste categoriën qua energiezuinigheid. Regionaal zijn er wel grote verschillen. Zo gaat het in Flevoland zelfs om 73,8%, terwijl in Limburg slechts 42,1% van de huizen energiezuinig is.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron.

Koploper qua zuinige woningen is Almere een stad met relatief veel nieuwbouw. Hier is momenteel al 86,8% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.. De top 5 gemeenten in Nederland met het hoogste percentage ‘groene’ woningen is als volgt:

1.    Almere, Flevoland: 86,8% heeft een groen energielabel
2.    Lansingerland Zuid-Holland: 74,4% heeft een groen energielabel
3.    Pijnacker-Nootdorp: Zuid-Holland: 74,2% heeft een groen energielabel
4.    Zeewolde, Flevoland: 73,5% heeft een groen energielabel
5.    Barendrecht: Zuid-Holland: 71,9% heeft een groen energielabel.

In Leidschendam-Voorburg heeft slechts 27,5% van de woningen energielabel A of B. Nergens in Nederland is dit percentage zo laag. Ook in het Limburgse Simpelveld (28,2%) staan naar verhouding weinig duurzame huizen. Het Zuid-Hollandse Ridderkerk komt met 29,9% als derde slechtste uit de bus.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.