Ads Top

ING: Hausse van vraag naar zonnepanelen lijkt voorbij

De enorme interesse in zonnepanelen is met de daling van de elektriciteitsprijzen weer afgenomen. De vraag blijft nog op peil, maar de hausse lijkt over.

De installatiebranche zag de omzetten in de eerste maanden van dit jaar nog met bijna 20 procent toenemen, door energie-efficiency maatregelen van consumenten en bedrijven als gevolg van hoge energieprijzen. ING Research verwacht echter dat de groei zal afnemen, ook doordat de vraag voor installatiewerkzaamheden voor nieuwbouwwoningen daalt.

Door de sterk gestegen prijzen voor energie nam vorig jaar de interesse in maatregelen om de energiekosten te drukken enorm toe. Zo steeg het opgesteld vermogen van zonnepanelen op woningen in 2022 met een derde. Uit geregistreerde zoekopdrachten op internet naar zonnepanelen blijkt echter dat de interesse daarin sinds de herfst van 2022 afneemt.
Minder zoeken betekent vaak ook minder k

De interesse neemt niet alleen af voor zonnepanelen, ook daalt de belangstelling voor andere energiebesparende maatregelen zoals woningisolatie en de plaatsing van (hybride) warmtepompen. Ook hier lijkt de consument erg gevoelig voor zijn eigen portemonnee en lijkt de wegvallende prijsprikkel door de gedaalde gasprijs de reden te zijn. Vanaf 2026 zal de vraag naar (hybride) warmtepompen sowieso wel weer flink toenemen, want dan wordt deze verplicht bij vervanging van een CV-ketel.

Ook al daalt de interesse voor verschillende verduurzamingsmaatregelen, de interesse is nog steeds structureel hoger dan voor de energiecrisis. Energieprijzen zijn ook wel gedaald maar zijn nog steeds flink hoger dan voor de energiecrisis. Daarbij heeft de piek in energieprijzen vorig jaar gezorgd voor meer bewustzijn van energiekosten en zorgt voor angst voor eventuele nieuwe prijsverhogingen. De komende jaren zal de vraag naar verduurzaming van woningen en andere gebouwen ook hoog blijven om de uiteindelijke doelstelling te halen van energieneutraliteit in 2050.

Door de enorme vraag van energiebesparende maatregelen heeft de installatiebranche enkele kwartalen hoge omzetgroeicijfers laten zien van tussen de 10 en 20 procent. In het grootste bouwsegment, de B&U sector (woningbouw & bedrijfsgebouwen), lag de groei veel lager en ondertussen neemt deze daar al flink af. Ook de omzetgroei in de installatiebranche lijkt nu over zijn top heen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.