Ads Top

Minder winst voor Enexis

De nettowinst van Enexis over de eerste helft van 2023 bedraagt 15 miljoen euro. Dit is 74 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de omzet toenam met 135 miljoen, stegen de kosten van transportdiensten en van distributieverliezen van elektriciteit en gas met maar liefst 227 miljoen.

De trend van langere wachttijden voor grootzakelijke klanten die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, zette het afgelopen halfjaar door. Het aantal aanvragen is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, constateert netbeheerder Enexis.

Ook het aantal spanningsklachten door tijdelijk afschakelende omvormers van zonnepanelen bij consumenten is bijna drie keer zo groot als in de eerste helft van 2022.

In de eerste helft van 2023 gaf Enexis 556 miljoen (1e half jaar 2022: 462 miljoen) uit aan de verbetering van het netwerk. Dat leverde 1.250 megawatt aan extra capaciteit op.

De gemiddelde uitvalduur van elektriciteit bedroeg in de afgelopen zes maanden 11,2 minuten (eerste helft 2022: 7,8 minuten). De gemiddelde uitvalduur van gas was 104 seconden (eerste helft 2022: 101 seconden).

Enexis ontving bijna drie keer zo veel klachten van consumenten, zogeheten spanningsklachten, over tijdelijk afschakelende omvormers als in de eerste helft van 2022. Door de enorme hoeveelheid opgewekte elektriciteit die door consumenten wordt teruggeleverd, zag Enexis op steeds meer plekken in dorpen, wijken en buurten in de lokale laagspanningsnetten overbelasting optreden. De eerste helft van 2023 waren er rond de 500 laagspanningsstoringen door overbelasting van de transformatoren, de meeste in Groningen en Drenthe. In heel 2022 waren dit er in het verzorgingsgebied 267.

Om de komende jaren op grote schaal onze laagspanningsnetten in dorpen en steden te verzwaren zijn duidelijke keuzes, creatieve oplossingen en vernieuwde werkwijzen nodig.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.