Ads Top

Stedin: hoogspanningsnet in de provincie Zeeland vol

Het hoogspanningsnet in de provincie Zeeland zit nagenoeg aan de maximale capaciteit voor grootverbruikers. Dit komt door de snelgroeiende vraag van onder meer waterstoffabrieken, grote batterijen en de verduurzaming van industriële processen.

In totaal ligt er een aanvraag van 3,5 gigawatt aan extra vermogen, vergelijkbaar met 8 keer het huidige verbruik en drie keer het huidige vermogen van de provincie Zeeland.

TenneT, de landelijke netbeheerder verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet, heeft daarom vandaag een formele melding gedaan bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder op de energiemarkt. Bedrijven die bij Stedin een aansluiting aanvragen die groter is dan 3x80 ampère kunnen wij niet direct een aansluiting met transportcapaciteit bieden. De netbeheerder plaatst hen daarvoor op een wachtlijst.   

Omdat de uitbreidingen langere tijd in beslag nemen, wordt (dus) ook gezocht naar andere oplossingen – voor de kortere termijn. TenneT start in nauwe samenwerking met Stedin een zogenaamd congestieonderzoek om te kijken of het elektriciteitsnet op drukke momenten kan worden ontlast. Partijen worden benaderd of ze tegen een vergoeding hun vraag naar of aanbod van elektriciteit op de piekmomenten (in de ‘spits’) kunnen verschuiven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.