Ads Top

Veranderde energiemarkt zorgt voor omzetgroei bij Gasunie

De omzet van Gasunie over het eerste halfjaar van 2023 is uitgekomen op 1,1 miljard euro, 23 procent hoger dan een jaar eerder. Een groot deel van deze stijging is het gevolg van de nieuwe EemsEnergyTerminal. Deze was nog niet in bedrijf in het eerste halfjaar van 2022.

Bij de gereguleerde netwerkbedrijven van Gasunie in Nederland (GTS) en Duitsland (GUD) nam de omzet met respectievelijk 9 en 14 procent toe. Tegelijkertijd heeft Gasunie te maken met gestegen kosten. Door de komst van de EemsEnergyTerminal en de vele energietransitieprojecten waar Gasunie aan werkt, lopen de energiekosten en de operationele kosten op. Hierdoor steeg de nettowinst minder dan de omzet (een plus van 17% naar 266 miljoen).

Gasunie transporteerde in de eerste helft van 2023 in totaal 516 TWh aardgas; 10% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland vervoerde dochter GTS in de eerste helft van 2023 377 TWh aardgas. Dit is 3 procent minder dan in de eerste helft van 2022 en het laagste volume ooit vervoerd door GTS in een eerste helft van een jaar. Door de hoge gasprijzen en de milde winter was er minder vraag naar gas bij burgers en bedrijven. Daardoor bleven bovendien de gasbergingen relatief goed gevuld, waardoor er minder aan deze opslagfaciliteiten werd geleverd. In Duitsland vervoerde dochterbedrijf GUD in de eerste zes maanden van 2023 139 TWh aardgas; een afname van 24% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Nederland leverde het afgelopen halfjaar 94 procent meer hoogcalorisch gas (H-gas) aan het buitenland dan in de eerste helft van 2022. Dit komt geheel op het conto van Duitsland, dat het gas nodig heeft ter vervanging van de weggevallen import uit Rusland. De H-gas uitvoer naar België en het Verenigd Koninkrijk daalde juist sterk. In de eerste zes maanden van 2023 maakte gas uit het Groningenveld nog maar 4 procent uit van alle aardgas dat door het GTS-net stroomde tegen 12% een jaar eerder. Om de sluiting van het Groningenveld te ondersteunen, werkt Gasunie aan de bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek die buitenlands gas kan omzetten naar gas van ‘Groningen-kwaliteit’. Dankzij nieuwe afspraken met de hoofdaannemer is de verwachting dat deze fabriek in oktober operationeel wordt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.