Ads Top

Zonnepark stortlocatie Braambergen officieel geopend


Maandag 10 juli is zonnepark Braambergen op de voormalige stortlocatie Braambergen in Almere officieel geopend. 26.000 zonnepanelen vangen hier de zon op. Genoeg om ongeveer 5.300 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Het zonnepark heeft een vermogen van bijna 14 megawattpiek (MWp) aan energie. De verwachte opbrengst per jaar is 13.000 MWh. Dat scheelt 5.525 ton CO2-uitstoot per jaar, wat gelijk is aan de de jaarlijkse uitstoot van 2.300 auto’s. Gemeente Almere neemt de komende 15 jaar de groene stroom af.
 
Inwoners van Almere en andere gemeenten in de Flevopolder konden vanaf 250 euro financieel investeren in zonnepark Braambergen. Hier was veel belangstelling voor. 117 omwonenden schreven zich in en profiteren de komende jaren mee van de opbrengsten van het zonnepark.

Energiezorg is een samenwerking tussen Afvalzorg en HVC. Het zonnepark ligt op zo’n 10 van de circa 46 hectare die de locatie Braambergen groot is en is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo is het zonnepark gefundeerd op Solarbase. Een  duurzaam beton-achtig materiaal, gemaakt van secundaire bouwstoffen. Hierdoor worden primaire grondstoffen  bespaard.
 
Voormalige stortlocaties zijn bijzonder geschikt voor het opwekken van duurzame energie, zonder dat dit ten koste gaat van andere activiteiten. Energiezorg ontwikkelt duurzame energie projecten zowel op Afvalzorg-locaties als op locaties van derden. Afvalzorg en HVC combineren in Energiezorg hun kennis van stortplaatsen en duurzame energieproductie. In de samenwerking zijn inmiddels zonneparken gerealiseerd op de voormalige stortlocaties Crayestein (Dordrecht), Wieringermeer (Middenmeer) en Boekelermeer (Alkmaar) en nu ook op Braambergen. Ook zijn nog nieuwe locaties in ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.